Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. szeptember 18. 08:36

Szakmai konferencia és multikulti bárány parti a XXIV. Kalocsai Paprikafesztiválon

Képgaléria
Szakmai konferencia és multikulti bárány parti a XXIV. Kalocsai Paprikafesztiválon
A vízibivalytól a dán vadon át a kecskéig, az állatrendszertani táblázat teljes gerincesállománya felvonult a bográcsokban a Kalocsai Paprikafesztivál keretében megrendezett XVII. Paprikás Ételek Főzőversenyén szombaton, ahol a versenyt egy rekordkísérlettel spékelték meg. A fűszerpaprika köré fonódó kulturális és gasztronómiai fesztivált emellett szakmai konferencia, paprikalovag választás és könnyűzenei, például Rúzsa Magdi koncert tette még színesebbé.

Az idei évben háromnapossá bővült Kalocsai Paprikafesztivált pénteken délután szakmai konferenciával nyitotta meg a Kalocsai Városmarketing Kft.

A konferencia a „Kalocsa a paprika fővárosa: a kalocsai paprika szerepe, jelene és fejlődési lehetőségei mezőgazdasági és turisztikai szempontból”címet viselte és először nyújtott lehetőséget arra, hogy a szakma képviselői szervezett keretek között, a paprika legnagyobb ünnepén találkozzanak és cseréljenek tapasztalatot egymással.
A szakmai napot Török Ferenc polgármester nyitotta meg, majd átadta a szót Font Sándor országgyűlési képviselőnek, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnökének, aki a földtörvény átalakításáról tartott előadást.

Változik a piac: az olcsóbb paprika iránt nagyobb a kereslet

Ez után a paprikaágazattal kapcsolatos problémák, újdonságok, kutatási eredmények kerültek a középpontba. A magyar fűszerpaprika termelésének és feldolgozásának helyzetéről Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be. Előadásában az utóbbi évtized tendenciáját vizsgálva megállapította, hogy a paprika őrlemény fogyasztása belföldön és a világpiacon is csökken vagy átrendeződik az olcsóbb kategóriák felé.  Ez után a fűszerpaprika minőségét érintő, rendkívül szigorú törvényi szabályozásokról, valamint a külföldi versenytársak egy további előnyéről is beszélt. Ezt követően a Fűszerpaprika Nonprofit Kft. kutatási eredményeit Tímár Zoltán ügyvezető igazgató képekkel illusztrálva mutatta be a megjelenteknek. Őt Berta Zoltán, a Bio-Drog Berta Kft. ügyvezető igazgatója követte a pódiumon, aki a magyar fűszerpaprika program kitörési pontjairól, valamint a biopaprika nem fűszerként való felhasználásáról is szólt. Cégük ugyanis újabb lehetőségeket keresett a paprika hasznosítására. Ennek egyik eredménye lett a Versenyinfúzió nevű ital, melyet leginkább sportolóknak fejlesztettek ki, azonban e termék, mint azt Berta Zoltán elmondta, még hosszú út előtt áll. Az előadások sorát Kalocsa testvértelepüléseinek, Kúlának és Kirchheim unter Teck-nek a bemutatkozásával ért véget. A szakmai nap zárásaként a résztvevők a Chili-Trade Paprika Manufaktúra Kft. és a Paprikavilág Kft. új, bátyai telephelyén folytathatták az eszmecserét.

Hende Csaba honvédelmi minisztert is paprikalovaggá avatták

A szombati ünnepélyes megnyitó idején esett talán a legjobban, mégis sokan végigállták Török Ferenc polgármester illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter megnyitó beszédét, és az azt követő lovagavatást.
- Bár a paprika termelése, és fogyasztása is csökken, még ma is sok családnak ad megélhetést, ezért a fűszerpaprika jövőjét az összes szereplő részvételével újra kell építeni. E célt szolgálja a fesztivál is – mondta a polgármester, aki után Hende Csaba kapott szót, és árulta el lovaggá avatása előtt, hogy 1978-ban a kalocsai paprikagyár segédmunkása volt. Hende Csaba mellett egyébként a kúlai Valka Károlyt, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnökét, és dr. Simon Tamás rendőr dandártábornokot is lovaggá avatták.

A szombati nap további attrakciója volt a XVII. Paprikás Ételek Főzőversenye. Ezen több mint 200 féle ételt kóstolt a zsűri, attól a 63 csapattól, akik a főzőversenyen részt vettek szombaton. A részleteket Németh Józseftől, a főzőverseny főszervezőjétől, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnökétől tudtuk meg, aki egyben az MNGSZ dél-alföldi régiós szervének vezetője is.

Elefántfül a menüsorban

- Birkát, halat, kecskét, dán vadat és kismalacot is feldolgoztak a csapatok. A teljesség igénye nélkül kiemelném a sok-sok felejthetetlen kulináris élmény közül a rántott töltött káposzta és a rántott töltött paprika okozta ízélményt. De említésre méltó még az az innovatív csapat is, aki sült paprikakrém levest készített sajtgombóccal. Mindezek mellett, persze, voltak olyan étkek is, melyek már nevükkel felhívták magukra a figyelmet. Ilyen volt az az elefántfül névre keresztelt tésztás ételkülönlegesség is, amit a Vajdaságból érkezett csapat tett a zsűri elé. De nagy sikeres volt az Almáskeresztúrról érkező csapat vízibivaly pörköltjének is – sorolta az élményeket a Venesz-díjas mesterszakács.
Mint azt Németh Józseftől, a főzőverseny szervezőjétől megtudtuk a kalocsai csapatok mellett, sok vidéki és külföldi főzőbrigád érkezett erre a nagy hagyományokkal bíró versenyre. Határainkon túlról, Kalocsa testvértelepülései mellett a vajdasági Szivácról, Zentáról, Topolyáról is érkeztek fakanálbűvölők. Ahogyan az Amerikai Egyesült Államokból, a portlani, Oregonból is. Ők egyébként Multikulti bárány party néven egy báránypörköltet készítettek, amivel különdíjat is kaptak a zsűritől.

Idén először Lovagi Udvar is várta a főzőversenyre érkezőket és az az iránt érdeklődőket. A korhű öltözettel, autentikus terítőkkel, edényekkel díszített udvarban az ország bor- és gasztronómiai lovagrendjei sorakoztak fel és készítettek például tökös-mákos paprikás rétest, vargányás gombalevessel, és rántott töltött paprikával, ami igazi különlegesség volt, de a slambuccal tálalt galambpörkölt is kellemes meglepetés volt a zsűri számára.

A gasztronómiai kalandjárat azonban ezzel még nem ért véget. Idén újabb rekordkísérletre vállalkoztak a fesztivál szervezői Németh József irányításával.
- Az öt évvel ezelőtti rekordot sikerült túlszárnyalni, hisz mintegy 28 méteres gasztronómia világrekord születet, melyet a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja Csetneki László vezényelt le a fedett piactéren. A kácsikészítésnek egyébként már a folyamata is látványos volt. Sokan körülállták a fateknőt, amiben reggel gyúrták tésztát, de a legjobban az a látványos kis vonat vonzotta a szemet, ami közel 5 mázsa súlyú síneken, 15 méter hosszan járt fel-alá, és sütötte a kalácsot, mely végül 28 méter hosszú lett.

A gasztrokalandok mellett könnyűzenei szórakozási lehetőségekből sem volt hiány a fesztiválon. Pénteken este a The Carbonfools és a StabilFrazír, szombaton a Cimbaliband és Rúzsa Magdi adott koncertet, vasárnap pedig a tűzijáték előtt, utolsó fellépőként Ferenczi György és a Rackajam zenekar koncertjével zárult a XXIV. Kalocsai Paprikafesztivál.

Kövessen minket a Facebookon is!