Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2013. november 20. 08:30

SZOCIÁLIS VÁROSREHABILITÁCIÓ: A TERVEZETTNÉL HAMARABB BEFEJEZŐDNEK AZ ÚTÉPÍTÉSEK

Képgaléria
Rendben zajlanak a kivitelezési munkálatok Kecskeméten, a „Mezeiváros és Ürgés intergált szociális jellegű városrehabilitáció” című, DAOP-5.1.2/C-09-2f-2012-0001 azonosító számú projekt keretében. Az útépítéseket, útfelújításokat a kivitelező a tervezettnél sokkal korábban befejezi. Mint ismeretes, az önkormányzat a városrehabilitációs projektre 487.815.358 forint uniós és hazai támogatást nyert, a teljes költség 573.900.421 forint. A fejlesztés során a város konzorciumi partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió.

A projekt előrehaladásáról ma tartott sajtótájékoztatót a város vezetése. Az eseményen részt vett dr. Zombor Gábor polgármester, Mák Kornél és Nagypál Sándor alpolgármesterek, valamit Uhlig Rita, a projektmenedzsment feladatokat ellátó Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A kivitelezéssel kapcsolatosan elhangzott: a közterület fejlesztési, környezetrendezési munkákat a WOODGARDEN Kft. végzi. A sportudvar földmunkája, szegélykőépítése és a járdák elkészültek, a sportpálya építése folyamatban van. Az Erzsébet körút és Kossuth körút mentén a növénytelepítési munkák megkezdődtek.

Szintén épül a Közösségi Ház a A Mezei utca 34. szám alatt. A kivitelező a Horváth Építőmester Zrt., amely jelenleg a tetőszigetelést, a földszinti padló hőszigetelését, a gipszkarton álmennyezet szerelését és az épületgépészeti munkákat végzi, valamint megkezdte a kerítés építését. November végére megérkezik az épületbe szerelendő lift is.

A tervezettnél sokkal jobban haladnak a Tief Terra Kft. által végzett útépítési, burkolat megerősítési munkák. A Mezei utcát, Zsinór utcát, Műkerti sétányt, Dankó Pista, Puskás Tivadar és Gödröstemető utcákat érintő kivitelezések november végére befejeződnek.

A projektet kísérő SOFT elemek keretében az önkormányzat számára rendkívül jelentős képzési programok is sikerrel zajlanak. A tevékenység során hulladékgyűjtő és -szállító OKJ-s képzés valósult meg 138 órában, parkgondozó OKJ-s képzés 418 órában 5 modulban, valamint a betanított karbantartó munkás képzés 636 órában 9 modulban. Ezek a képzések úgy lettek kiválasztva, hogy figyelembe vegyék a célcsoport előzetes képzettségi szintjét, valamint reális lehetőséget kínáljanak a képzések végeztével a munkaerő-piaci integrációra. Mindhárom képzés tekintetében 15-15-15 végzett hallgatóval lehet számolni.

Szintén SOFT elem az Önarckép projekt a roma integráció elősegítése érdekében. E tevékenység során a célcsoportból kiválasztott gyerekek képzőművészeti, fotó és média alkotásokat hoztak létre a megvalósító által bevont és a roma kultúráról képzésben résztvevő szakemberek mentorálásával. A képző- és fotóművészeti alkotásokat kiállításon mutatják majd be. A médiafoglalkozások keretében készül egy rádióműsor a gyerekek részvételével, ami a Rádió Q-n hangzik el, illetve a Kecskeméti Televízió közreműködésével készítik el a gyerekek a portréfilmet az alkotófolyamatról.

SOFT elemként jelennek meg a romák társadalmi befogadását, integrációját segítő programok, tréningek is, valamint a konzorciumi partner Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió által megvalósítandó SOFT projektelem lesz a Közösségi Házban komplex életvezetési, családsegítő és egyéb szociális szolgáltatások kialakítása.

A városrehabilitációs beavatkozást úgynevezett mini-projektek kísérik, amelyek 7 témán belül összesen 21 programot jelentenek. Több szervezet már megvalósította a programját, vannak folyamatban lévő mini-projektek, és olyanok is, amelyek előkészítés alatt állnak.

A sajtótájékoztatón dr. Zombor Gábor hangsúlyozta: köszönet illeti a beruházással érintett terület lakosságát és a Roma Nemzetiségi Önkormányzatot a segítségért, az együttműködésért.

Kövessen minket a Facebookon is!