Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2014. január 10. 08:33 | Szerző/forrás: http://uj.katolikus.hu/

Napi Evangélium: „Ő azonban inkább egy magányos helyre vonult vissza, hogy imádkozzék. ”

Napi Evangélium: „Ő azonban inkább egy magányos helyre vonult vissza, hogy imádkozzék. ”
Abban az időben, amikor Jézus az egyik városban tartózkodott, talált ott egy leprával borított férfit. Mihelyt a leprás meglátta Jézust, arcra borult előtte, és kérlelte: „Uram, ha akarod, meggyógyíthatsz engem.” Jézus kinyújtotta kezét, megérintette, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” Erre azonnal elhagyta őt a lepra. Jézus meghagyta neki, hogy senkinek se szóljon. „Menj inkább – mondta –, mutasd meg magadat a papnak, és gyógyulásodnak bizonyságául ajánld fel tisztulásodért az áldozatot, amint Mózes rendelte!” A gyógyítás híre mégis egyre jobban elterjedt. A nép nagy tömegben tódult Jézushoz, hogy hallgassa, és betegségeiből gyógyulást nyerjen. Ő azonban inkább egy magányos helyre vonult vissza, hogy imádkozzék. Lk 5,12-16

Elmélkedés:

Az evangéliumi történetben a gyógyulni vágyó leprás ember azt kéri Jézustól, hogy múljon el betegsége. Mit is kérhetne mást? Mi más vágya lehetne, mint hogy megszabaduljon attól a betegségtől, ami kiközösítetté teszi? Úgy szeretne élni, mint a többi ember, de betegsége megakadályozza ebben. Tudnunk kell, hogy a betegség további terjedésének megakadályozása miatt a zsidó törvények teljes különélést írtak elő a leprások számára, semmilyen módon nem érintkezhettek az egészségesekkel.
Amikor a történetben szereplő leprás Jézushoz fordul segítségért, kérésével egyúttal kifejezi, hogy hisz abban, hogy Jézus képes őt meggyógyítani. Bizonyára hallott már csodás gyógyításairól vagy találkozhatott olyanokkal, akik neki köszönhetően nyerték vissza egészségüket. A leprás tehát szeretné, ha elmúlna betegsége, s ezzel megszűnne kitaszított és kiszolgáltatott helyzete. Kérése mégsem válik követeléssé, hiszen Jézus akaratától teszi függővé gyógyulását. Nem meglepő, hogy ez az ember gyógyulását, megtisztulását követően a kifejezett tiltás ellenére is híreszteli a vele történteket, hiszen gyógyulása egészen megváltoztatja életét. Ha Jézustól kérjük lelkünk gyógyulását, igazi újjászületés lesz számunkra bűneink bocsánata. A mi Urunk velünk is tud csodát tenni, testünket-lelkünket egyaránt képes meggyógyítani.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Istenem, add, hogy az időt úgy használjam fel, hogy értékes legyen földi és örök életem számára. Óvj meg mindnyájunkat ebben az újesztendőben minden bajtól, és a napok, hónapok múlásával közelebb kerüljünk Atyai szívedhez. Szűz Mária, Isten Anyja, légy pártfogóm szent Fiadnál.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház