Július 31. szerda, Oszkár
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Napi Evangélium: „Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?”
Hírek, események 2014. január 20. 08:25 | Szerző/forrás: http://uj.katolikus.hu/

Napi Evangélium: „Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?”

Napi Evangélium: „Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?”
Abban az időben Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért néhányan odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?” Jézus így válaszolt: „Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Amíg a vőlegény velük van, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt. És akkor, azon a napon majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. És új bort sem tölt senki régi tömlőbe; vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, meg a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.” Mk 2,18-22

Elmélkedés:

A mai evangéliumban a régi törvények megtartásával kapcsolatban kérdezik Jézust. Ide tartozik a böjt, amelyet mind Keresztelő János, mind a farizeusok tanítványai megtartanak, de nem tartják meg a Jézushoz tartozók. A vitát eredményező kérdés háttere az, hogy a zsidó vallásban a hagyományok tisztelete elsőrendű. Egyes vallási hagyományok azonban az évszázadok alatt kiüresedtek, elveszítették lelki tartalmukat. Jézus új tartalommal szeretné megtölteni ezeket a kiüresedett hagyományokat.
A böjttel kapcsolatos kérdésre adott válaszában Jézus egyértelművé teszi, hogy személyével az üdvösségtörténetnek egy új időszaka kezdődött el. A régi törvényt tökéletesítve már új törvények vonatkoznak erre az időre. A régi vallásosság helyébe egy új lelkület lép. Ezt szemlélteti a régi és az új dolgok összehasonlítása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Jézus megszünteti a régi törvényt. Erre utal, hogy a foltról és a borról szóló hasonlatokban a régi szövetet, illetve a régi bort is kár volna tönkretenni vagy veszni hagyni, azokat is meg kell menteni. Jézus új törvénye már nem az emberi előírásokon alapszik, hanem a szereteten, amelyet közvetlenül tőle tanulhatunk meg, és amely minden Istentől származó törvény hátterében felfedezhető. Nem csupán tanítja nekünk a szeretet új törvényét, hanem önmagát állítja annak példájaként és mértékeként.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Uram, Istenem, őrizz meg engem attól, hogy valaha is terhesnek érezzem a munkát, vagy kedvetlen legyek hivatásomban. Adj kitartást, örömet, mellyel végzem a munkámat, valamint hasznosan, jól gazdálkodjam az idővel, ne fecséreljem el haszontalan beszélgetéssel, vagy időtöltéssel. Adj nekem oly erős szeretetet, hogy az, amit mára rendeltél nekem, ne teher legyen, hanem öröm.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház