Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2014. február 18. 15:30

Korszerű hulladékgazdálkodással az élhető környezetért

Képgaléria
A „Mezei város és Ürgés integrált jellegű szociális városrehabilitáció” című városrehabilitációs projekt keretében a Porta Közhasznú Egyesület 2.032.000 forint támogatással miniprojektet valósít meg Mezeiváros és Ürgés városrehebilitációja az összefogás jegyében címmel. A program keretében február 18-án már a második előadást tartotta a Wojtyla Házban Tóth Endre a KNP munkatársa a korszerű hulladékgazdálkodásról a hátrányos terület érdeklődő lakosságának. Molnár Zoltán projektvezető köszöntő szavai után Nagypál Sándor alpolgármester beszélt a városvezetés hulladékgazdálkodással kapcsolatos terveiről, melynek célja a tiszta, élhető környezet megteremtése. Fontos, hogy lakossági összefogással minél jobban megvalósuljon a szelektív hulladékgyűjtés. Az összegyűjtött hulladékkal áramot termelnek majd az erőműben. Jó példával fejleszthetjük a lakosság környezettudatos magatartását.

Tóth Endre vetített képes előadásán beszélt arról, hogy az uniós csatlakozás óta jelentős előrelépés történt a magyar és a kecskeméti hulladékgazdálkodásban. Az új hulladékgazdálkodási törvény fő célkitűzése pedig az, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Jelenleg a földön a népességrobbanás, a városiasodás, klímaváltozás, energiaválság okozza a legnagyobb kihívást. A „Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” gondolattal a fejlett világban keletkezett óriási mennyiségű hulladék kezelésére, elhelyezésére és újrahasznosítására próbálnak megoldást találni. Szólt az előadó a lakossági és ipari hulladék fajtáiról, összetételéről, hogyan kezeljük a veszélyes hulladékot. Szó volt még a hulladékok káros hatásáról, az illegálisan lerakott szeméttelepek újratermelődéséről, a megelőzésről és a környezettudatos vásárlásról.

A Mezeiváros lakóitól Nagypál Sándor a következőkkel búcsúzott: jó mintákkal a környezettudatos lakosság aktív közreműködésével alakíthatjuk élhetővé, szerethetőbbé szűkebb lakókörnyezetünket.  

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szent Ferenc Környezetbarát Kör