Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2014. március 25. 10:50

Magyarországon is elindult az idei Tavaszi madárles program

Magyarországon is elindult az idei Tavaszi madárles program
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International 2006-ban indította útjára Tavaszi madárles (Spring Alive) elnevezésű, februártól júniusig tartó játékos madárvonulás-figyelő programját. A jelenleg 51 európai és afrikai országban futó természetvédelmi akcióban a résztvevő gyerekeknek nem kell mást tenniük, mint az első fehér gólya, füsti fecske, sarlósfecske, kakukk és gyurgyalag megfigyeléseiket regisztrálniuk a Spring Alive nemzeti honlap oldalán (http://www.springalive.net/), illetve nyomon követniük a madarak érkezését a weblap térképein. Az öt madárfajhoz kapcsolódóan nemzetközi rajzpályázat is kiírásra került, melyet nemzetközi zsűri fog elbírálni.

Abban, hogy a madarak a déli telelőterületekről többé-kevésbé észak felé tartva érkeznek Európába, nem sok újdonság van. Abban viszont már igen, hogy a számos résztvevő ország sok ezernyi gyerek és felnőtt önkéntese által feltöltött megfigyelési adatoknak köszönhetően interaktív térképeken lehet nyomon követni az egyes fajok mozgását, az általuk \"elfoglalt\" területek folytonos változását. Ezen túl a program felhívja a figyelmet a klímaváltozásra is, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását.

Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt nálunk az eredménnyel kecsegtető megfigyelési időszak március elejére tehető, míg a földközi-tengeri szigeteken akár már az első napon, tehát február elsején is találkozni lehet a legkorábbi vonuló egyedekkel. A program fajai közül legkorábban a fehér gólyák és a füsti fecskék első képviselői érkeznek Magyarországra: ők már március első felétől megjelenhetnek hazánkban. Fontos tudni, hogy a fehér gólyák az elmúlt években egyre gyakrabban telelnek át itthon, így a március előtti példányok szinte bizonyosan nem korai vonulók, hanem olyan madarak, melyek el sem mentek. A kakukk már később érkezik, áprilisban szoktuk először hallani, míg a sarlósfecske és gyurgyalag a legkésőbb hazatérő madarak közé tartozva gyakran csak május folyamán tűnik fel Magyarországon.

A programhoz egyre több afrikai ország is csatlakozik, így a madarak teljes vonulási útját nyomon lehet követni tavasszal és ősszel egyaránt.

A nemzetközi programot a \"The Mitsubishi Corporation Fund for Europe and Africa\" támogatja.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület