Április 30. kedd, Katalin, Kitti
Hírek, események 2005. augusztus 24. 08:25

Szeptembertől eltűnhetnek az iskolai büfékből az egészségtelen ételek

Szeptembertől eltűnhetnek az iskolai büfék kínálatából az egészségtelen ételek - kólák, csipszek -; a kínálat összeállítására vonatkozó ajánlásokat az oktatási tárca honlapján tette közzé. A tárca honlapján olvasható tájékoztató szerint a büfékben az egészséges táplálkozás szerint naponta rendszeresen fogyasztandó termékek bőséges választékát kell kínálni. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, a teljes őrlésű gabonából készült pékáruk, a tej és tejes italok, a sovány húsok előtérbe helyezése, a zsír, só és cukor fogyasztásának csökkentése azok a szempontok, amelyeknek érvényesülniük kell az iskolai büfék kínálatában is, s ezeknek minden nap jelen kell lenniük - áll a dokumentumban.
A szendvicsek akár helyben készülnek, akár csomagoltak, minden esetben tartalmazzanak az évszaknak megfelelő friss zöldséget, télen csemege uborka karikákat, sárgarépát, vagy fekete retek szeleteket - mutat rá az ajánlás. A választékra nézvést néhány konkrét javaslat is szerepel a dokumentumban: így felvágottas szendvics korpás, magvas vagy rozsos pékáruból, margarinból, zöldségből és sovány felvágottból áll ideális esetben. Salátának joghurtos kukoricasalátát ajánlanak reszelt sajttal, vagy görög salátát, virsli salátát. Édességnek és nassolnivalónak müzli szeleteket, aszalt gyümölcsöket, tejtermék desszerteket és gyümölcsöket javasolnak a cukorka és a csokoládé helyett. Innivalóként tej, kakaó, joghurt, kefír mellett rostos gyümölcslé és ásványvíz szerepelne a kínálatban a cukros és szénsavas üdítőitalok helyett. Az oktatási tárca rendelete a szülői közösségeknek és az iskolaegészségügyi szolgálatnak egyetértési jogot ad az iskolában működő büfé, illetve étel-ital automaták árukínálatával kapcsolatba. Eszerint abban a kérdésben foglalnak majd állást, hogy az árukínálat megfelel-e az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak. (MTI)

Kövessen minket a Facebookon is!