Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2014. május 9. 14:55

Madarak és Fák Napja: még van mit ünnepelnünk a Normafán

Képgaléria
Madarak és Fák Napja: még van mit ünnepelnünk a Normafán
Május 10-e a Madarak és Fák Napja, így a WWF Magyarország ismét felhívja a figyelmet a budapesti Normafán található természeti értékekre. A civil szervezet az elmúlt hónapokban mérte fel a terület idős fáinak állományát. Íme, az eredmények!

A Madarak és Fák Napja több mint száz éve irányítja rá a figyelmet a természeti értékek megőrzésének fontosságára. Sajnos az elsősorban iskolai programokat életre hívó jeles nap üzenete kevéssé jut el azokhoz a javaslattevőkhöz, akik nagyszabású fejlesztési elképzelésekkel kívánják átalakítani a budapesti Normafa természeti környezetét.

A 477 m magas Normafa Budapest első számú turistaközpontja, amelyről nagyszerű panoráma nyílik fővárosunkra, és ahonnan gyalogutak sokasága indul a budai hegyvidékre. Jellegéből adódóan már az elmúlt korokban is megkímélték az itteni öreg erdőket, réteket, amelyek ezáltal páratlan élővilágnak adnak otthont. Az 1978 óta természetvédelmi oltalom alatt álló területen olyan védett növények is előfordulnak, mint a leánykökörcsin, a turbánliliom vagy számos orchidea-faj. A madarak közül az örvös légykapó kizárólag itt költ Budapest területén, de a ritka darázsölyv vagy a kék galamb szintén megfigyelhető. A Normafa különleges értékeit adják azok a hatalmas termetű idős fák: bükkök, tölgyek, hársak, amelyek az országban másutt már alig csodálhatóak meg ilyen sokaságban.

A WWF Magyarország önkéntes csapata idén tavasszal arra vállalkozott, hogy felméri a Normafán található idős fákat, elsősorban azon a 45 hektárnyi – 90 focipályányi – területen, amelyet a legutóbb tervezett sí- és szabadidőközpont fejlesztések érinthetnek. A felmérést végzők egyszerű munkamódszert alkalmazva mérőszalaggal mérték meg a megfelelő nagyságúnak ítélt fák körméretét (1,3 m magasságban), meghatározták, hogy melyik fafajról van szó, és GPS segítségével bemérték azok földrajzi helyzetét.

„A négy terepi nap során több mint 400, 70 cm-nél vastagabb idős fát mértünk fel a Normafa környékén. 235 ezek közül elérte a 80 cm-t, 113 db a 90-et, míg 1 méter feletti körmérettel 52 fa rendelkezett. Többségük bükk volt, de akadt köztük kocsánytalan tölgy, kislevelű hárs, magas kőris, sőt még egy vadcseresnye is – ezek egy része a turistautakról is megcsodálható. A legnagyobb köztük egy 157 cm átmérőjű, mesébe illő bükkfa a Harang-völgy oldalában. Az erdők vegyes fafaj-összetétele egyébként a hely kiemelkedő természetességére utal. A bükkök elterjedtsége pedig azért érdekes, mert Magyarországon máshol ilyen alacsonyan alig fordulnak elő ligetei. Megőrizte őket a hely szelleme, itt a város zöld szívében, ahol régóta nem a fakitermelés a legfontosabb cél.”– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője.

A WWF Magyarország más zöld civil szervezetekkel együtt már több ízben felszólalt a nemzeti és uniós természetvédelmi oltalom alatt álló Normafa védelme érdekében. Nem támogatja azokat a beruházási elképzeléseket – hóágyúzott sípályákat, ülőlifteket, nyári bobpályát, kiterjedt parkolókat, szabadtéri konditermet, parkosítást stb.- melyek jelentős fakivágással, cserjeirtással, talajpusztulással és más természetet károsító tevékenységek árán valósíthatók meg.

„Sokat segítettek nekünk a felmérésben önkénteseinken kívül a helyben sétáló turisták, akik közül néhányan beálltak hozzánk pár órára - ami nagyszerű érzés volt. Reméljük, hogy az általunk bemutatott adatok mindenkit meggyőznek arról, hogy ilyen páratlan értékekkel rendelkező területeken csak a gyalogos turizmust, kikapcsolódást szolgáló fejlesztések képzelhetők el.”– mondta Gálhidy László. „Bízunk benne, hogy a döntéshozók valóban a köz javát tekintik elsődlegesnek, és a terület rehabilitációjára, fejlesztésére úgy keresnek megoldást, hogy közben a nemzeti örökség részét képező természeti értékekre is tekintettel vannak.”

A felmérésről szóló kiadványunk letölthető a következő címről: http://wwf.hu/media/file/1399635055_Faoriasok_a_Normafan.pdf

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület