Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. május 22. 13:21

A Roche (Magyarország) Kft. csatlakozik az ALD és a WWF közös fatelepítési programjához

A WWF és az ALD Klímaerdő-telepítési Programjának keretében a Roche (Magyarország) Kft. egy hektárnyi erdőt telepített a Duna-Dráva Nemzeti Parkban. A kezdeményezésnek köszönhetően a felnövekvő keményfa-liget erdő megköti, és ezáltal semlegesíti a vállalat által használt autópark egy éves szén-dioxid kibocsátását.

A Roche felelős vállalatként Magyarországon és világszerte is kiemelt figyelmet fordít a környezeti terhelések, köztük az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentésére.  Az ALD Automotive – a Roche Magyarország flottakezelője – és a WWF Magyarország 2011 decemberében indította el azt a Magyarországon egyedülálló kezdeményezést, amellyel az ALD által kezelt céges flották (autóparkok) környezetre mért káros hatásait erdőtelepítéssel kívánják teljes mértékben ellensúlyozni. A program hosszú távú célja minél több erdőt telepíteni, amely megköti a légkörbe kibocsátott káros szén-dioxidot. Fontos szempont, hogy az erdő védett területre kerüljön, és az adott termőhelynek megfelelő őshonos fafajokból álljon. Az őshonos fafajokból álló erdő nem csak a légköri szén-dioxid megkötését biztosítja, hanem élőhelyet is nyújt a védett területeken élő növény- és állatfajok (például a jellegzetes ártéri erdei madárfaj, a főként idős erdőkben költő a fekete gólya) számára.

A WWF és az ALD együttműködése során ez a második erdőtelepítés, amelyhez ezúttal az ALD egyik kiemelt ügyfeleként a Roche Magyarország is csatlakozott. Kiszámításra került, hogy a Roche Magyarország autóparkjának éves szén-dioxid kibocsátása hozzávetőlegesen 415 tonna, míg a hazai erdők átlagos széndioxid-tároló kapacitása hektáronként 420 tonna. Ez alapján ekkora környezetterhelés közömbösítése közel 1 hektár méretű erdőtelepítéssel valósítható meg.

Mindkét erdőtelepítés – az első 2012 tavaszán– 1-1 hektár területen valósult meg a Duna-Dráva Nemzeti Parkban. A Roche Magyarország által támogatott faültetésben a cég munkatársai is aktívan részt vettek Darány község közelében. A telepített fafajok között szerepelt a kocsányos tölgy, a szürke nyár, a vénic szil és a magyar kőris,- melyek az ún. ártéri keményfa-ligeterdők legfontosabb fajai. A ligeterdők hazánk legveszélyeztetettebb erdőtípusai közé tartoznak. Egy hektárra általában 10 000 darab facsemete kerül, melyeknek csak egy része éri el a kifejlett kort.

A WWF más együttműködések keretében 2010 óta telepít erdőt, az ország különböző területein.

Kövessen minket a Facebookon is!