Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 2. 18:17

Hatalmas lendületeket kapott Kecskemét

Hatalmas lendületeket kapott Kecskemét
A közelmúltban megválasztott új Parlamentben a népjóléti bizottság elnöke dr. Zombor Gábor, Kecskemét jelenlegi polgármestere lett. Megnövekedett feladatai mellett fontosnak tartja, hogy kecskeméti városvezetőként az utolsó pillanatig távlatokban gondolkodjon. Úgy véli, bárki legyen az utódja, annak jó lesz ezt a virágzó, stabil gazdálkodású megyeszékhelyet vezetnie. - Áprilisban fölényesen nyerte a parlamenti választást, majd ön lett az újonnan létrehozott népjóléti bizottság elnöke. Ugyanakkor az őszi helyhatósági választásokig megyei jogú városunk polgármesteri teendői is önre várnak. Mennyire megterhelő ez így együtt? – kérdeztük a városvezetőt.

- Az elmúlt két ciklusban a polgármesterség mellett parlamenti képviselőként is dolgoztam, 2006-tól a szociális, 2010-től pedig az egészségügyi bizottság tagja voltam. Így nem idegen számomra az új feladat sem, és megszoktam a szoros időbeosztást. Annyiban mindenképpen más a jelenlegi munka, hogy ebben a ciklusban a bizottságok szerepe felértékelődik. Hiszen a részletes szakmai viták nem a Parlamentben, hanem a bizottságokban zajlanak majd.

- Miben látja a legnagyobb kihívást az egészségügy területén? Min változtatna bizottsági elnökként és milyen további lépéséket tenne, ha ön váltaná Szócska Miklóst az államtitkári székben?

- Eddigi pályafutásom során mindig is kapcsolatban voltam az egészségüggyel, mondhatni „testközelből” láttam a pozitív és negatív tendenciákat egyaránt. A legsúlyosabb kérdés a szociális betegellátás, amely tízmilliárdokat emészt fel. A népjóléti bizottság számára ennek a megoldását gondolom a legnagyobb kihívásnak. Annak idején kórházigazgatóként is azt hangoztattam, hogy csak a szociális és egészségügyi szféra összefogásával lehet megfelelő válaszokat találni erre a társadalmi problémára. Az államtitkárságról egyelőre nem tudok nyilatkozni, hiszen ilyen döntés nincs.

- Kecskemét polgármestereként mi köti le az idejét a hátralévő hónapokban? Ki lesz az utódja?

- Egy város vezetése olyan folyamatos munka, amelyben az utolsó pillanatig távlatokban lehet csak gondolkodni. Amikor 2006-ban a kecskemétiek megtiszteltek bizalmukkal, akkor közösen indítottuk el a várost egy olyan fejlődési pályán, amelynek minden lépését tudatosan felépítettük, és ennek eredményei mostanra beértek. Kezdtük azzal, hogy stabil, fenntartható költségvetést állítottunk össze, amely úgy képes biztosítani a kötelező feladatok, valamint a nem kötelező, de a város lakossága számára fontos teendők elvégzését, hogy nem veszünk fel működési hitelt. Legalább ennyire fontos volt a lehető legjobban élni az uniós források adta lehetőségekkel, amelyeknek köszönhetően, az intézményi és gazdasági szférába összesen mintegy 100 milliárd forintnyi uniós és hazai támogatás érkezett a városba. Ugyancsak hatalmas lendületet adott Kecskemét fejlődésének a Mercedes Gyár, melynek idetelepülése bizony nem szerencse kérdése volt, hanem sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy ránk essen a választás. Az elmúlt hónapokban komoly segítséget – ha úgy tetszik, egy újabb nagy lendületet - jelentett az adósságátvállalás, hiszen a Magyar Kormány ezzel megteremtette a lehetőséget az önkormányzatoknak arra, hogy tiszta lappal indulhassanak. Mindent összevetve: arról még nincs döntés, hogy ki lesz Kecskeméten a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, de az bizonyos, hogy jó lesz majd ezt a virágzó várost vezetni az elkövetkező esztendőkben is. 

Kövessen minket a Facebookon is!