Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 3. 09:05

A feketegazdaságot segíti az új cégtörvény

Szakemberek véleménye szerint a feketegazdaságot segíti a törzstőke befizetés 2014. március 15-e utáni szabályozása.

Számos ügyvéd és számviteli szakember véleménye, hogy a 2014. március 15-től hatályos Ptk. Kft alapítás törzstőke befizetéssel kapcsolatos rendelkezése túl liberális, sőt kifejezetten fekete-szürke gazdaságélénkítő hatású - nyilatkozta Ardai Attila a Céghmester vezérigazgatója.

Arról van szó, hogy a 3M Ft-os törzstőke rendelkezésre bocsátására – az új szabályok szerint - az alapítók nem kötelesek 1 éven belül, hanem – bizonyos joghátrányok mellett – akár több év is eltelhet anélkül, hogy a pénzbeli betétek rendelkezésre bocsátása megtörténne. Sok Kft lényegében tőke nélkül (100-200e Ft befizetéssel) alakul meg és „működik”! Hol itt a piac- és a hitelezők biztonsága?

Mind az ügyvédek, mind más szakemberek véleménye szerint célszerű lenne a korábbi szabályokhoz közelíteni és legalább 1,5M Ft készpénz alapításkori - pénzintézeten keresztüli - rendelkezésre bocsátását előírni. Szintén célszerű lenne a NAV KOCKERD kérdőívében kitérni arra a fontos részletkérdésre, hogy mennyi tőkét és hogyan bocsátottak rendelkezésre az alapítók. Ez bizonyosan megnehezítené a trükkös cégek dolgait.

A jelenlegi szabályozás a cégalapítási piac leggyengébb minőséget szolgáltató cégeinek és azok tőkével nem rendelkező - gazdasági tevékenységet nem vagy alig végző - a fekete-szürke gazdaság határán mozgó ügyfeleinek kedvez.

Kövessen minket a Facebookon is!