Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 20. 14:52

Megszépül a gyöngyösi ferences kolostor

Képgaléria
Megszépül a gyöngyösi ferences kolostor
A gyöngyösi ferences rendház, amely az ország egyik legnagyobb kolostorépülete, a nyár folyamán külsőleg újjászületik. A négyzet alaprajzú, belső udvaros barokk alkotás egy-egy szárnyának hossza a hetven métert is eléri. A munkálatokhoz jelentős összeggel járul hozzá a város és az egyik gyöngyös környéki ipari nagyvállalat – mondta Kárpáti Kázmér plébános.

A mai rendház a 18. század elején épült, de a szerzetesek jelenléte a 14. század elejéig nyúlik vissza. A kolostor egyike volt azon helyeknek, ahol még a török uralom idején sem szakadt meg a ferences élet. Az egyik magyar rendtartomány központja volt, és 1950-ig itt működött a rend teológiai főiskolája. Műemlék könyvtára az ország legrégebbi folyamatosan működő bibliotékája. A rendház ad helyet az országos hírű Autista Segítő Központnak is.

„A kolostor külső homlokzatának állaga a szerzetesek 1950-ben történt elhurcolása és a rendház államosítása óta folyamatosan romlott. A rendszerváltozáskor a ferencesek visszatértek, és az utóbbi években a templom és a kolostorbelső megújult. Most végre a külső rendbehozatalra is sort keríthetünk” – mondta a plébános.

Kövessen minket a Facebookon is!