Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 23. 09:21

Múzeumok Éjszakája: Együtt a barátokkal

Képgaléria
Múzeumok Éjszakája: Együtt a barátokkal
Június 21-én ezúttal is hatalmas érdeklődés kísérte a Múzeumok Éjszakája kecskeméti rendezvényeit, az országban a hírös városban volt a legtöbb program. A Porta Egyesület, a Wojtyla Barátság Központ, az Alföldi Civil Napló és a Barátok temploma idén is közösen állította össze kulturális kínálatát. Már az este 7 órai kezdésre megtelt az egykori ferences kolostor ölelésében található hangulatos udvar. Az est házigazdája Borzák Tibor újságíró volt.

Elsőként dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek legújabb, A hit kegyelmét kérve című könyvének bemutatója és dedikálása zajlott, melyet Farkas P. József, a Karitasz Kiadó sorozatalapítója vezetett be. A kötetről Hatházi Róbert káplán, ifjúsági referens kérdezte a szerzőt, valamint a szerkesztőt, Koloh Eleket. Mint kiderült, az évek során sorozattá vált az érsek atya beszédeiből összeállított kiadvány, ez a harmadik darabja. Ennek következtében immáron hagyományosan a kecskeméti bemutatóra a Múzeumok Éjszakáján kerítettek alkalmat. Bábel Balázs egyebek közt beszélt a Hit Évéről, a Mária-kultuszról, valamint a közelmúlt régészeti szenzációjáról, miszerint a kalocsai székesegyház felújítása során megtalálták és azonosították a Szent Koronát Magyarországra hozó Asztrik kalocsai érsek földi maradványait és relikviáit.

Ezt követően az érdeklődők a kecskeméti ferencesek életébe és múltjába tekinthettek be. A templomi barangolás vezetője Péterné Fehér Mária főlevéltáros volt, aki bemutatta a Barátok templomát, a régi miseruhákat, a ferencesek temetkezési helyét és egykori lakrészüket. Fehérvári Gábor kántor megszólaltatta az orgonát, így egy rövid „hangverseny” részesei is lehettek a túra résztvevői. Közben a mediterrán hangulatú udvar színpadán már hangolt a lajosmizsei Jászok Együttes, melynek tagjai között budapesti, kecskeméti és jászkarajenői zenész is található. Mindannyian más műfajban jeleskednek, népzenét, klasszikust és dzsesszt is játszanak, éppen ettől válnak különlegessé egy zenekarként. Moldvai csángó táncházat ígértek, és sikerült frenetikus légkört teremteniük, hiszen Kulcsár István néptáncos a közönség soraiból többeket bevont a kólóba, a végén pedig az énekes Szerző Zsuzsa megtanított egy dalt a közönségnek.

Idén nem volt olyan kánikula, mint az előző évben, de ez egyáltalán nem befolyásolta az érdeklődést. Akik eljöttek – és netán hűvösnek találták az esti levegőt – a Dimenzió Borászat kínálatában „felmelegedhettek” a ferences pincék borai, pálinkái által, az ínyenc falatokra vágyók pedig a szünetekben megkóstolhatták a Barátok Bisztróban a P&P Pékség által készített barátfülét – aminek most is nagy sikere volt, hiszen pillanatok alatt elfogyott.

Este fél tízkor nyílt meg a Porta Egyesület dísztermében a Kiskunság – ecsetvonásokkal című kiállítás a KEFAG Zrt. tizedik bugaci alkotótáborában készült festményekből. Ez a program is hagyományos már, évről évre itt tartják a jeles művészeket – köztük van például Mártonfi Benke Márta, Harsányi Zsuzsanna, Garti Goór Imre, Dudás Gyula, Kis Béla, vagy a nemrég elhunyt Walter Gábor – felsorakoztató bemutatót. Az összegyűlteket Farkas P. József és Sulyok Ferenc vezérigazgató köszöntötte, majd Dr. Turai Gábor Kamill esztéta mondta el gondolatait a tárlatról, s egyenként beszélt a művészekről és képeikről. Akik nem tudtak jelen lenni az eseményen, július végéig megtekinthetik a kiállítást.

Sötétedés után még két koncert színesítette a programot. Visszatérő vendégként lépett színpadra a H.A.N.G. duó, vagyis Horváth Antónia és Nagysolymosi Gábor. Ismert külföldi és magyar slágereket, valamint saját dalokat szólaltattak meg az 1920-as évek „gengszter” stílusában. Dögös swingek, andalító bossa novák váltogatták egymást, a közönség pedig mindegyiket kitörő lelkesedéssel fogadta. A dobogó szélén felsorakozó fiatal lányok pedig alkalmi tánckart alkottak, még biztatást is kaptak a fellépőktől. Végezetül, 23 órától „léleksimogató” hangverseny szerepelt műsoron. Remekül illeszkedett a késő esti időponthoz s a ihletett környezethez a kecskeméti Barátok együttes produkciója. Egyre ismertebbek a városban, már igazi „márkanév” az övéké, nemcsak a Barátok templomában hallhatók, hanem egyéb városi rendezvényeken is. Magukról csak ennyit mondanak: „Vagyunk, mint BARÁTOK, élünk, mint BARÁTOK és zenélünk, mint BARÁTOK.” Csupa nagybetűvel. A Múzeumok Éjszakáján is ennek szellemében szerepeltek, prózában, zenében, énekben felemelő élményt nyújtottak a szép számú közönségnek.

Óriási előkészítő munka előzte meg a Porta Egyesület, a Wojtyla Barátság Központ, az Alföldi Civil Napló és a Barátok temploma Múzeumok Éjszakája-programját, de a feltűnően sok érdeklődő és a színvonalas műsorszámok láttán a szervezők jól eső érzéssel nyugtázhatták, hogy megérte minden erőfeszítés. S jóval éjfél után, utolsóként távozva a helyszínről máris a jövő évi rendezvényre gondoltak...

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház