Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 24. 09:37

Kreativitásban jók vagyunk! Avagy újabb Hungarikummal bővült a nemzeti repertoár

Kreativitásban jók vagyunk! Avagy újabb Hungarikummal bővült a nemzeti repertoár
A napjainkban egyre inkább feltörekvő, rohamosan szaporodó, igazi hungarikumként emlegetett kiszabadulós játékok 2011 márciusában jelentek meg, elsőként a magyar piacon. Az ötlet alapja az a fajta számítógépes játék volt, amiben a játékosnak egy virtuális szobából kell kiszabadulnia mindenféle rejtvények megoldásával, nyomozás folytatásával. Elsőként egy magyar üzletember ültette át a valóságba a játék alapkoncepcióját, megalkotva ezzel a világ első offline szabaduló szobáját.

Már megközelítőleg 100 ilyen szoba működik Magyarországon, zömében Budapesten, de vidéken is megjelent számosvállalkozás – több mint 10 vidéki város -, sőt egyre terjed külföldön is ez a játék. Többek között Barcelonában, Madridban, Bécsben, Münchenben, Berlinben, Párizsban, Londonban, Sanghajban, és a tervek szerint nemsokára már Amerikában is kipróbálhatják magukat a szabadulni vágyók.

Jelenleg a legtöbb külföldön üzemeltetett szabaduló szoba magyar tulajdonú.

A zseniális ötlet Magyarország turizmusát is fellendítette, korábban a romkocsmák, és az éjszakai élet miatt kedvelték Budapestet a külföldről érkező fiatalok, ma már többen is azért látogatnak el hozzánk, hogy minél több kijutós játékot lejátszhassanak egymás után, mert a magyar pályákat tartják igazi kihívásnak.

Minden kiszabadulós játék alapkoncepciója nagyon hasonló, egy zárt ajtajú szobából/szoba rendszerből kell kiszabadulni 60 perc alatt lakatok, számzárak nyitásával és a kerettörténet rejtélyeinek megoldásával. A játékok egyediségét a szoba köré felépített kerettörténet adja, az, hogy melyik korba, helyszínre, milyen rejtélyes ügyhöz repíti vissza a játékosokat a szoba üzemeltetője. Ma rengeteg téma közül lehet választani, bankrablás, szökés a börtönből, atombomba semlegesítése, mozifilmforgatás, eltűnt személy megkeresése, szökés a bordélyházból, és még számos téma várja a játékosokat.

Míg a Szabadulószobák első generációja romkocsmás, riogatós hangulatban fogant és néhol kifejezetten ráfeküdtek a horrorra, addig mára megjelent a kijutós játékok új generációja, barátságosabb témákkal, komfortosabb, nem félhomályos szobákkal. Egy részüket lakásokban alakították ki, de létezik már szoba zuglói házban és budai villában is.

Egy közös bennük, a szabadulás felé mutató út izgalmas feladatok megoldásán keresztül vezet a célba, minden helyszínen egy megoldható, és logikus feladatrendszert alkotva.

A jól megcsinált Szabadulószobák lényegében nem konkurensei egymásnak, erősítik az igényt erre a szórakozási formára, hiszen egy szobát csak egyszer érdemes kipróbálni, aztán jöhet a következő.

Kisiskolástól, a nagymamákig ajánlott mindenkinek, aki szeretne egy órára teljes mértékben kikapcsolódni, feltöltődni, és egy időre teljesen elfelejteni a hétköznapok gondját, baját! A játék az első pillanattól magába szív, és könnyen a „flow” állapotába kerülhetünk, amikor semmi más nem számít, csak a játék, csak a küldetés, a kijutás!

Aki szereti játszani, szereti a rejtélyeket, a krimiket, és a logikai feladatokat, az élőben, barátai, vagy kollégái társaságában teheti magát próbára hasonló szituációkban.

A játékban nincs szükség lexikális tudásra, és másodfokú egyenleteket sem kell tudni megoldani, pusztán a józan paraszti eszünkre kell támaszkodnunk.

Vannak helyek, ahol már 9-10 éves kortól (természetesen kötelezően nagykorú kísérővel) bátran játszható, felső korhatár pedig szinte nincs is.

Magyarországon számos ismert ember is hódol ennek a szórakozási formának. Cseh László, Müller Attila is kipróbálta már valamelyik szabadulós szobát. És aki egyszer kipróbálta, az nehezen szabadul az élmény fogságából.

Hagyományteremtő céllal 2014. augusztus 1-én, első alkalommal kerül megrendezésre a SZABADULÓ SZOBÁK ÉJSZAKÁJAnevű rendezvény. Ezen a napon országszerte hosszabbított nyitva tartással, és 50% kedvezménnyel játszhat minden érdeklődő,9 vidéki, és 41 budapesti helyszínen.

Bővebb információk, és a kezdeményezéshez eddig csatlakozott Szabadulószobák az esemény hivatalos weboldalán (https://www.szabaduloszobak.hu), vagy a https://www.facebook.com/szabaduloszobakejszakajaoldalon találhatóak.

Kövessen minket a Facebookon is!