Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 24. 14:40

Szent László királyunk nagysága

Képgaléria
Szent László királyunk nagysága
Szent Lászlóról hallhattunk Békés József tanár úrtól, aki nagy lelkesedéssel mesélt a magas államférfi életéről, tetteiről. Mindezt azután, hogy egész délelőtt folyamán a kondér körül sürgölődött, hogy elkészüljön a nagyon finom csülkös bableves.

I. (Szent) László (Lengyelország, 1046. június 27.Nyitra, 1095. július 29.) Árpád-házi magyar király (10771095). Bátyja, I. Géza után lépett a trónra, utóda Könyves Kálmán volt.

I. Béla magyar király és Richeza lengyel hercegnő (II. Mieszko Lambert lengyel fejedelem lánya) második fia volt. Egy gyermekének a neve ismert, ő Szent Piroska, későbbi bizánci császárné. A László név szláv eredetű, a Vladiszláv keresztnévből származik, a jelentése: hatalom és dicsőség.

Királyként roppant szigorú, de igazságos törvényalkotó volt, aminek eredményeként megszilárdult a magántulajdon védelme az országban. Uralkodása idején Magyarország, fennállása óta először, képes volt a hódításra. 1091-ben elfoglalta Horvátországot, miután beavatkozott az ottani belviszályokba.

Erősen keresztény hitű, bátor, harcias király volt. Az ő uralkodása alatt avatták az első magyarországi szenteket: Gellért püspök, I. István, Szent Imre, András és Benedek remeték. Előbb Somogyvárott, majd véglegesen 1106-ban, Váradon helyezték örök nyugalomra, az általa alapított régi Székesegyházban, amely akkor a nagyváradi várban volt. Őt magát 1192-ben avatták szentté.

Kövessen minket a Facebookon is!