Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 27. 08:39

Napi Evangélium: „Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.”

Napi Evangélium: „Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.”
Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta: Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni. Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű. Mt 11,25-30

Elmélkedés:

A pünkösd utáni időszakban három jelentős ünnepet tart Egyházunk. Az elsőn, azaz Szentháromság vasárnapján a három isteni személyre, az Atyára, a Fiúra és a Szentlélekre figyelünk. A második ünnep az úrnapja, amikor Krisztus szent teste és vére iránti tiszteletünket igyekszünk elmélyíteni. A harmadik ünnep pedig a mai, Jézus szívének napja.
Ez az ünnep az isteni irgalmasságra irányítja figyelmünket. A szentmise könyörgése szerint Jézusnak nemzedékről nemzedékre az a szándéka, hogy megmentse az embereket az örök haláltól, a kárhozattól. Az Atya megváltó szándéka akkor teljesedett be, amikor a kereszten Jézus feláldozta értünk életét. A katona lándzsája által megnyitott szívéből kiáradó víz és vér az isteni kegyelem és irgalmasság jelképe, hiszen a megbocsátás Jézus szívéből árad ki minden ember felé. Aki hittel tekint fel a kereszten függő Jézusra és hittel felismeri benne a Megváltót, az számíthat bűnei bocsánatára.
Ösztönözzön bennünket a mai ünnep az Istennek tetsző, szent életre! Alakítsuk magunkat Krisztushoz hasonlóvá, azaz vegyük magunkra az ő „igáját!” Ez nem külső hasonlóságot jelent elsősorban, hanem azt, hogy szívem minden érzésével olyan szeretetre törekszem, amellyel ő szeret engem. Teremtsen bennem tiszta szívet az Isten, hogy megtaláljam a hozzá vezető utat és benne rátaláljak a szeretetre.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Urunk, Jézus Krisztus! Te a mi emberi közreműködésünkkel akarsz csodákat tenni napjainkban, hogy jelenléted és segítséged megtapasztalható legyen minden ember számára. Adj nekünk igazi bölcsességet, hogy felismerjük azt az utat, amelyet te mutatsz nekünk, s amelyen te vezetsz minket az üdvösség felé!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház