Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 30. 08:12

TÉLI SPORTESZKÖZ KIFEJLESZTÉSE

A DAOP-1.3.1-12-2012-0079 kódszámú projekt keretében a Lignumart Kft. egyéves sikeres projektet zár 2014. júniusában. A pályázati forrásból történő finanszírozásból lehetősége nyílt a kft-nek kibővíteni termék-repertoárját egy innovatív téli sporteszköz (szánkó) kifejlesztésével. A kifejlesztésre kerülő termék új irányt jelent a vállalkozás számára.

Az asztalosipari és restaurátori főtevékenységgel foglalkozó Lignumart Kft., mint start up mikrovállalkozás, kifejlesztett egy téríthető, fékezhető szánkót, amelynek fő alkotóelemei: négy szánkótalp, első irányító rész, hátsó ülőrész, összekötő elem, fékszerkezet. A találmány – hazai használati mintaoltalom és az Európai Közösségi Design oltalom megszerzésére irányuló – bejelentése megtörtént 2014 februárjában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, illetve a The Office of Harmonization for the Internal Market (OHIM) intézményeknél.
A kifejlesztett szánkó újdonságtartalma általános, valamint speciális tulajdonságai révén hangsúlyozódik ki a legerőteljesebben, úgymint:
1. Gyorsulása, sebessége nagyobb, mint a hagyományos szánkóé, ugyanis irányításakor nem lépnek fel súrlódási erők, melyek negatívan befolyásolják ezen menetdinamikai jellemzőket.
2. Kanyarodási képességét, irányíthatóságát a szánkó kialakítása, szerkezeti felépítése határozza meg elsősorban, másodsorban csak a vezető ügyessége, tapasztalata. Könnyen kezelhető, alacsony súlypontja miatt kanyarba inkább sodródik és nem borul.
3. Menetstabilitása, egyenes futása az alacsony súlypontja miatt kiváló.
4. Fékezése kialakított fékrendszerrel történik, melynek kezelése egyszerű, könnyen megtanulható, csak kis mértékben függ a vezető ügyességétől, fizikai erőnlététől.
5. Ütközési biztonság: az ütközési energiát ütközési pontok csökkentik, melyek elnyelik a vezető testére ható erők egy részét. Az alacsonyabb súlypontja miatt, boruláskor a tehetetlenségi erő a vezető testét kisebb mértékben éri, vagyis csökken a sérülésveszély.

Kövessen minket a Facebookon is!