Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. július 4. 10:35

MESTERSÉGEM CÍMERE – Sík Mihály és Szabó István kunbaracsi mesterszakácsok

Képgaléria
MESTERSÉGEM CÍMERE – Sík Mihály és Szabó István kunbaracsi mesterszakácsok
Több évtizetes kiemelkedő gasztronómiai tevékenységük elismeréseként Sík Mihály és Szabó István kunbaracsi mesterszakácsok június 14-én a kecskeméti Városháza dísztermében átvehették az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend által adományozott Nagy Ezüstkereszt kitüntetést. Ebből az alkalomból beszélgettünk velük Kunbaracson.

Mikor és miképpen kötelezték el magukat a gasztronómia mellett?

S.M.: Eredeti szakmám asztalos. Amikor 1966-ban eljött a sorkatonai szolgálat ideje, feletteseim nem tudtak szakmámnak megfelelő munkát biztosítani nekem. Felajánlották, hogy végezzek el egy 3 hónapos szakácstanfolyamot, melynek keretében elsajátíthatom, hogyan kell elkészíteni a Honvédségnél “rendszeresített” alapételeket. Mivel édesanyám mellett már gyermekkorom óta főztem, beleegyeztem. Ezt követően 24 hónapon keresztül én voltam felelős a sorkatonák és a hivatásos állomány ebédjéért.

SZ.I.: Mihály barátommal ellentétben én soha nem tanultam a szakácsmesterséget. Gansztronómiai érzékemet nagyapámtól örököltem. A helyi szakszövetkezetben dolgozva egyszer aratás közben találtam egy sérült őzet. A bográcsban végezte szegény. Ugyanígy fogtam olyan vaddisznót is, melyet még előző este vadászok lőttek meg, de nem pusztult el. Sorkatonaként “örsellátós” voltam, és jeles napok alkalmából is főztem nagy tételben a honvédségi állománynak – akárcsak a későbbi munkahelyemen.

Miként folytatódott további gasztronómiai pályafutásuk?

S.M.: Leszerelésemkor feletteseim főszakácsként marasztalni próbáltak. Hívtak még több helyre is, én azonban édesapám bölcs tanácsára hallgatva 1970-ben a kecskeméti Honvédkórházat választottam. Időközben megszereztem a “polgári” szakács, illetve cukrász és hidegkonyhai képesítéseket is. Főszakácsként a kórházból mentem nyugdíjba 2005-ben.

SZ.I.: 1985-ben egy családi esküvőn másodmagammal 380 főre főztem birkapörköltet. Ez volt számomra az igazi kezdet. Utána jöttek a falunapok, vadász-, polgárőr- és más közösségi rendezvények. Az eltelt évek alatt több ezer adag ételt készítettünk rászorulók és hajléktalanok számára – többek között a kecskeméti Wojtyla Házban. 2003 óta saját gulyáságyúm van. Mihállyal és Herceg Lászlóval hármasban szoktunk főzni  – volt már, hogy 1100 főre.

Hogyan jött “képbe” az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend?

S.M.: Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 2005-ben alakult Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezetésével a “Hazám, szakmám, becsületem” hármas jelszó alapján. Istvánnal közösen gyakran vettünk részt olyan főzőversenyeken, magán- és közösségi rendezvényeken, ahová – elsősorban zsűritagként – a Fehérasztal Lovagrend tagjai is eljöttek. Itt ízlelték és értékelték főztjeinket, melynek eredményeképpen Benke László Nagymester és Domján István, a Nagytanács tagja javaslatára idén június 14-én megkaphattuk a Nagy Ezüstkeresztet.

SZ.I.: A bronz- és ezüst- után most az aranykereszt megszerzése következhet. Az elismerések sorát a lovaggá avatás teheti teljessé. Ez tehát a cél.

Kövessen minket a Facebookon is!