Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. augusztus 6. 14:23

PET Kupa - BEZÚZVA, ÚJRATÖLTVE avagy hamarosan itt a 2. Tiszai PET Kupa!

PET Kupa - BEZÚZVA, ÚJRATÖLTVE  avagy hamarosan itt a 2. Tiszai PET Kupa!
A dolog egyszerű filmforgatásnak indult, de úgy tűnik, mozgalom lesz belőle. 2013 júliusában több mint 100 folyamkilométert tettek meg szeméthajókon az úgynevezett PET Kalózok, miközben közel 10.000 palackot szedtek ki a Tisza medréből és ártereiből. Az akcióról a Médiatanács támogatásával 3 részes televíziós kisfilmsorozat készült (premier hamarosan). A fura vízitúra látványos külsőségek közepette Cigándon ért véget, ahol a hajósok átvehették a PET Kupát. A szeméthajókat bezúzták, és újrafelhasználták. Idén augusztusban azonban hamvaiból újraéled a PET Flotta, és ismét nekivág a Tiszának. A cél? Felhívni a figyelmet a Tisza egyre fokozódó szennyezésére. Ennek eléréséhez, támogatás hiányában a szervezők a civil kezdeményezéseket segítő adjukossze.hu oldalon indítottak gyűjtést.

http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Mire_jo_a_szemethajo


 

A Mit Visz a Víz? című filmsorozat rendezője a többszörös díjnyertes természetfilmes, Tóth Zsolt Marcell.

 

- A filmekkel arra az elképesztő mennyiségű szemétre szeretném felhívni a figyelmet, ami a Tisza ártereiben rekedt. - árulta el a rendező - És ráadásul ez a szemétmennyiség évről évre nő, mert az áradásokkal tonnaszám hozza a folyó hozzánk a műanyagot és más hulladékot.

 

A filmsorozat a Médiatanács támogatásával készült, és hamarosan a köztelevízió műsorán lesz látható. A rendező, akinek munkáját a terepen Mwajas Kriszta segítette, maga is PET hajóra ült. A sokatmondó PETkány fedélzetén ott hajózott mellette Mátyás Attila (Sex Action, F.O. System, Mátyás Attila Band) rockzenész is. De nem ő volt az egyetlen híresség, aki hajlandó volt szeméthajóra szállni.

 

- Varga Livius lett az I. PET Kupa házigazdája, és a sorozat műsorvezetője - mondta Tóth Zsolt Marcell - több filmet csináltunk együtt Liviussal, és tudtam, hogy a víznek nem tud ellenállni. Így is lett.

 

Varga Livius (Quimby) az I. PET Kupa hatására írta meg, adta elő és vette fel a PET Kalózok nem túl szalonképes himnuszát (mindezt kábé 20 perc alatt, backstage körülmények között, Kiss Tibor aktív segédletével). Idén Livius koncertezik, és támogatásuk sincs, de a PET Kalózok így is elindulnak. Mint mondják, túl sok a szemét ahhoz, hogy csak úgy otthagyják.

 

- Három helyen is próbáltunk pályázati forrást elnyerni a PET Kupa folytatásához, de nem jártunk sikerrel. - mondta el Molnár Attila Dávid természetfilmes, a PET Kupa egyik kezdeményezője - Ezért döntöttünk úgy, hogy közösségi oldalakon indítunk gyűjtést.

 

A 2. PET Kupa kampányvideója rövid időn belül nagy nézettséget ért el, és a civilek számára létrehozott online adománygyűjtő oldalon, az adjukossze.hu-n az adakozás is megindult.

 

- Ez egy civil kezdeményezés, nem áll mögötte nagy cég vagy támogató, minden forint, minden klikk, minden megosztás számít, vagy pontosabban fogalmazva: élet-halál kérdés. - mondta a filmes. - Úgy gondoljuk, hogy vannak Magyarországon olyan magánszemélyek és cégek, akik támogatnak majd minket. Elkél a segítség.  

 

A Tiszai PET Kupa hosszútávú célja a Tiszai PET palack áradat felszámolása. A szervezők nem gondolják, hogy szeméthajók fedélzetéről rövid távon lehetséges lenne ilyesmi, azt viszont igen, hogy szemléletformálással, ismeretterjesztéssel és szórakoztatva-tanító rendezvényekkel csodákat lehet tenni. A Tisza-menti települések közül többen szívesen fogadták a kezdeményezést.

 

- A Tisza-menti települések közül több helyen szívesen fogadták a kezdeményezést, és Vásárosnamény sem kivétel. - mondta el Szabóné Széles Erzsébet, környezetvédelmi ügyintéző Vásárosnamény Önkormányzatától  - Olyannyira, hogy a tavalyi kenus kísérő csapat az idén saját hajó építésével vág neki a palackgyűjtésnek. Mindenki lázban ég, hogy a Tisz(t)aPET legénysége szedje össze a legtöbb műanyag palackot, és fusson be elsőnek a célba! A csapat tagjai a Tisza szerelmesei és a környezetszennyezők „ellenségei”. A város lakói most taposás nélkül gyűjtik a hajóépítéshez szükséges palackokat.

 

- Egy véletlennek köszönhető, hogy tavaly mi lettünk az I. PET Kupa végállomása, és nagyon örülünk, hogy a PET flotta idén is elindul. - árulta el Ablonczy Dániel - Cigánd palackgyűjtéssel és nyeremények felajánlásával segít a PET Kalózoknak, a hajókat pedig szombat este nagy bulival várjuk, lesz zene, tánc, mulatság na és persze az ünnepélyes PET Kupa átadás.

 

Mivel a rendezvény támogatás nélkül, önerőből szerveződik, a versenyt nem tudták nyíltan meghirdetni. Ennek ellenére a 2014-es PET Flotta jelentősen nagyobb lesz az egy évvel ezelőttinél. A hajók névsora a teljesség igénye nélkül: PETKÁNY, PETőfi, PETBULL 2, Tisz(t)a PET, CSAK PET, PETológia.

 

A PET flotta útját személyesen követi nyomon Méder Áron földkerülő szólóvitorlázó.

 

- Érdekel a kezdeményezés, a kitűzött célok és a megvalósítás módja is nagyon tetszett, amikor először hallottam róla - mondta el a hajós, aki Carina nevű vitorlásával kerülte meg a Földet - most a saját szememmel is akarom látni, hogy mennek ezek a hajók. Ott leszek a 2. Tiszai PET Kupán majdnem a célig, sajnos a befutástól elszólít egy tengeri vitorlásút. De lélekben ott maradok a PET Kalózokkal a Tiszánál.

 

A 2. Tiszai PET Kupa indulási helye Vásárosnamény-Gergelyiugornya. A hajók két napon keresztül épülnek majd a Tisza parton, rajt 2014 augusztus 18-án, hétfőn reggel lesz. A cél Cigánd, ahová a tervek szerint augusztus 23-án (szombat), ünnepélyes keretek között fut be a PET flotta.

 

LINKEK

Adjukössze.hu oldal (kérjük beletenni a cikkbe):

http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Mire_jo_a_szemethajo

 

Kampányvideó:

https://www.youtube.com/watch?v=RHI2eNzTMGI

 

Előzetesek a filmsorozatból:

http://vimeopro.com/filmjungle/pet-kupa-elzetesek/video/101609929

 

A kezdeményezés weboldala:

www.petkupa.hu

 

Fotók:

http://petkupa.hu/hajoepites/

 

A kezdeményezés közösségi oldala:

www.facebook.com/petkupa

 

A kezdeményezésről a Wikipédián:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Pet_kupa

 

A PET Kalóz Himnusz (18+):

https://www.youtube.com/watch?v=9UhZR213-nQ

Kövessen minket a Facebookon is!