Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. augusztus 11. 15:41

Három érsek a megújult Szentkút főbúcsúján

Az immár közel két éve zajló nagyszabású felújítási munkálatok következtében fokozatosan megfiatalodó és korszerűbbé váló Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely főbúcsúja Nagyboldogasszony ünnepe , melyre a kegyhelyet gondozó ferencesek 14-én délutántól várják a zarándokokat. Pénteken és szombaton egy-egy szlovákiai érsek, vasárnap pedig Erdő Péter bíboros celebrálja a nagymisét.

Az első esemény a cigányok imaórája és a családok megáldása augusztus 14-én 17.30-kor. Másnap, Nagyboldogasszony napján 8 órától fogadják a zarándokokat és gyóntatnak a ferences atyák. 10.15-től „Igaz hit és babonaság” címmel tart katekézist Varga Kapisztrán ferences. A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Bernard Boberkassai érsek.  14 órától litánia, kegyszermegáldás, elbocsátó áldás. 19.30-kor vesperás, 20-órakor Mária-halála népi áhítat, 24 órakor szentmise.

A főbúcsú szombatján 10.15-kor kezdődő katekézist „A természetes erkölcsi törvény” címmel  Osztie Zoltán plébános tartja, a 11 órai szentmise és körmenet főcelebránsa Orosch János nagyszombati érsek. 14 órától litánia, kegyszermegáldás. 15.30-kor a gyalogos zarándokok fogadása, 16.45-kor énekes Mária-köszöntő, előesti vesperás, 18 órakor szentmise, körmenet, imádság a nemzetért. 20.30-kor a nagykátaiak harmonikás Mária-köszöntője a szabadtéri oltárnál, 22 órakor szentóra, keresztút, gyertyás körmenet, 24 órakor szentmise a meghaltakért.

A főbúcsú napján, reggel hattól fogadják a híveket és gyóntatnak. Az ünnepi szentmise és körmenet 11 órakor kezdődik, főcelebránsaErdő Péter bíboros. A szentmise előtti katekézist a „Család összetartása” címmel Kiss Menyhért ferences tartja. 14 órától litánia, kegyszermegáldás, elbocsátó áldás.

 „A kegyhely felújítási munkáinak rendjét úgy alakítottuk ki, hogy a kegyszobor és a liturgikus tér hétköznap is megközelíthető legyen – mondta Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató. – Gyóntatásra, szentmise bemutatására és a kegyhely megtekintéséhez minden feltétel adott. Idén azonban még szálláshelyet nem tudunk biztosítani és sátorozásra is csak szűk keretek között van lehetőségek. A nagyobb ünnepeken megértést, türelmet olykor pedig egy kis fáradtságot is kérünk a parkolási rend balesetmentes kialakításának biztosításához minden zarándoktól.”

Kövessen minket a Facebookon is!