Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. október 18. 12:56

Ünneplő építészek, szakmai elismerések

Képgaléria
Ünneplő építészek, szakmai elismerések
Az Építészet Hónapja alkalmából tartotta hagyományos díjátadó ünnepségét a Bács-Kiskun Megyei Építészkamara 2014-ben is. Mint ismereteses, a szakmai szervezet elnöke az a Borbély Lajos - Kós Károly-díjas főépítész -, akinek számtalan szakmai elismerés mellett, érseki és pápai áldás jelzi az egyházi műemlékek megmentéséért végzett sokszínű tevékenységét. A rendezvényen részt vett Füleky Zsolt, a magyar építészetért, építésügyekért felelős helyettes államtitkár, és Katona András, az építészstratégiai főosztály vezetője is. Ez alkalommal adták át a kamara hagyományos díjait is.

A kamara megyei elnöke bevezetőjében elmondta: kicsit félve figyelik azokat a híreket, amik állami tervezővállalatok létrehozásáról szólnak, mintha ez lenne a terápia az országos nagyberuházások – stadionépítések – megvalósításához. Holott a terápiát megelőző diagnózist még senki sem látta-hallotta. Inkább reformokra lenne szükség, s olyan gyakorlati változtatásokra, amik például lehetővé teszik, hogy az építészek a jelenleginél hamarabb megismerhessék a pályázati lehetőségeket. Mert ebben az alulinformáltság szülte bizonytalanságban esélyük sem marad arra, hogy átgondoltan, sikeresen pályázhassanak.

A térségünk építészeit tömörítő kamara azért alapította hajdanán legrangosabb kitüntetését, a Bács-Kiskun Építészetéért-díjat, elismerje azoknak az áldozatos munkáját, akik nem építészek, de sokat tesznek az épített környezetünkért. Ezt a díjat is mindig az októberi ünnepségükön adják át. Ezt alkalommal dr. Zombor Gábornak – Kecskemét leköszönt polgármesterének – ítélték, amit a szakmai grémium szerint a város építészeti örökségeinek megőrzésével, a rekonstrukciókkal, a környezeti értékeket védő fejlesztéseivel érdemelte ki.

A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara minden évben meghirdeti az Év Háza pályázatát, s ez alkalommal három kategóriában osztottak ki díjakat. Bálint Imre Ybl-díjas építész, a tervpályázatokat elbíráló bizottság elnöke részletesen tájékoztatta erről a kamarai ünnepség résztvevőit. Családi ház kategóriában Albrecht László Kiskunfélegyházán megvalósult pályaművét tartották legjobbnak. Középület kategóriában a kecskeméti Őz utcai magánbölcsőde tervezője, Horváth Szilárd nyert, míg Vinczellér Zsolt a Kiskunsági Nemzeti Parknak tervezett denevér tornyaival lett a megyei építész kamara díjazottja.

Kövessen minket a Facebookon is!