Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. október 27. 14:19

Szávay Ági mosolyogva osztott ételt

Képgaléria
Szávay Ági mosolyogva osztott ételt
Ragyogó napsütésben, mosolygósan érkezett a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban az egykori teniszező, Szávay Ági. Furcsa azt írni róla, hogy „egykori”, hiszen még csak huszonöt esztendős, de tény, hogy két éve végleg abbahagyta a sportolást, a versenyzést – még hobbi szinten sem vesz kezébe ütőt. Ennek okát elárulta a pódiumbeszélgetés során az őt kérdező Borzák Tibor újságírónak. Sokáig nem vették észre az orvosok – sem itthon, sem külföldön! –, hogy egyik gerinccsigolyája megrepedt. Egyszer sem készítettek róla röntgenfelvételt, az MRI vizsgálatok során pedig csak a lágyrészek látszódnak, vagyis nem találtak semmi bajt. Ági edzett és versenyzett, sokszor elviselhetetlen fájdalmak közepette. Mindehhez társult egyfajta bizonyítási vágy is, mivel a sajtó azzal piszkálta, hogy elhagyja magát, ellustálkodja az edzéseket, azért nem hozza az eredményeket. Az erőn felüli megpróbáltatásokkal tovább romlott az állapota, sőt egyéb problémák is felmerültek nála. Döntenie kellett.

A Wojtyla-ház vendége több kulisszatitkot is elmesélt profi sportolói pályafutásáról, például azt, hogy vidékről tizenhárom évesen költözött fel a fővárosba és attól kezdve járta a világot, a versenyeket. Leginkább édesanyja kísérte el, később azonban már egyedül utazgatott. Néha a szállodában annyira egyedül érezte magát, hogy magára zárta az ajtót és sírdogált. A teniszezők nem igazán barátságos teremtmények, nem is nagyon volt, akivel őszintén el tudott volna beszélgetni. Amikor pedig kiderült a betegsége, szinte „örültek” a többiek, hogy egy konkurenssel kevesebb, de Ági mindig úgy játszott, hogy senki ne vegye észre a problémáit. Visszagondolva erre az időszakra, egyáltalán nem sajnálja a búcsút, a profi sportban legnehezebben a tülekedést és a rosszindulatot tudta tolerálni. Most gyerekeket tanít két fővárosi klubban. Meghatódik, ha apró ajándékokat kap a nebulóktól, a múltkor egy ötéves kisfiú rajzolt neki pálcikaemberkéket, az alkotást fel is tett a közösségi oldalára. Nagy álma, hogy saját teniszakadémiája legyen, de ebben semmilyen külső szakmai segítségre vagy támogatásra nem számíthat, teljesen a maga erejéből kell létrehoznia. Másik vágya: a tenisz legyen a mindennapos testnevelés része az iskolákban.

Ági ruhaadományt is hozott magával a gondozottaknak. És egy teniszütőt, amiről kiderült, hogy majdhogynem pillekönnyű, vagyis pont olyan nehézségű, amilyennek lennie kell. Azt azonban nehéz lenne kiszámolni, hogy hány teniszütő „kopott el” a pályája során, de biztosan több százra tehető. Mint kiderült, van belőlük miniatűr is, hogy az ötévesek is használhassák, és további méretfokozatok a többieknek. Labdában puhától a keményig méricskélnek. Ami a pályát illeti, azt is a különböző korúakhoz igazítják. Végül a vidékhez való kötődésről esett szó. Szávay Ági Kiskunhalason született, Soltvadkerten nőtt fel, Kecskemétre járt edzésekre, miközben a Kodály-iskolában két évig tanult. Sajnos egyre ritkábban jut el a szülőföldjére, ezt a látogatást is hónapokig egyeztettük. Most viszont bepótolta, amit csak lehetett. A Wojtylában részt vett az ebédosztásban, majd ellátogatott a Menhely az Állatokért Alapítvány telephelyére és a Gong Rádióba. Hazafelé tartva pedig egy lajosmizsei tanyán meglátogatta a kutyusát, akit legnagyobb bánatára a budapesti lakásában nem tarthat, ezért a dobermannt a rokonainál helyezte el.

A mai ebédet a 150 éves kecskeméti Kodály kórus adományozta, készítette és szolgálta fel a Wojtyla Ház gondozottjainak. Köszönjük nekik ezt a nagylelkű tettet!

 

Rólunk írták:

http://keol.hu/kecskemet/ebedet-osztott-szavay-agnes-a-wojtyla-hazban
http://gong.hu/?r=66&c=240491
https://www.facebook.com/agiszavay?fref=ts
https://www.facebook.com/borzaktibor58

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=105483
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/van-elet-a-tenisz-utan-is-579085
http://kecskemetitv.hu/sa_hirek/i_sport_30/i_szavay_agnes_jart_a_wojtylaban_102977/t_Sport%20-%20Sz%C3%A1vay%20%C3%81gnes%20j%C3%A1rt%20a%20Wojtyl%C3%A1ban/index.html

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház