Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. október 27. 15:19

Fedezze fel Kecskemétet a mobiljával

Fedezze fel Kecskemétet a mobiljával
Kecskeméten immár öt interaktív, okostelefonra letölthető séta áll rendelkezésre, melyek mindegyike magyarul, angolul és németül is elérhető.

A legújabb két túra ismét számos helyi kulturális és idegenforgalmi érdekességet mutat be; mindezt a népszerű geocachinghez hasonló kincskereső játék formájában, az előzőekhez hasonlóan sok-sok fotóval illusztrálva. A Kecskeméten 2013 tavasza óta elérhető első 3 túra (ITT található) jellemzően – de nem kizárólag – a turisztikai, idegenforgalmi látványosságok bemutatására koncentrált.

- A nemzetközi tapasztalatok alapján felmerült az igény a helyi, kortárs, zömében kulturális érdekességek, személyek, események értő, értelmezhető és élvezetes bemutatására is – mondta Gyimesi András, a programok egyik kecskeméti készítője. - A tömör, ám esetenként komolyabb intellektust igénylő információk fogyaszthatóvá tétele érdekében a túrák egy-egy kincskereső játékba lettek beolvasztva. Az egyik kincskereső túra („Mi marad meg?” – ITT találja a programot) során a megadott 15 helyszínen kell az ott elrejtett feliratokból pár betűt felhasználva összeállítani egy rövid mondatot, ami egy Kecskeméttel kapcsolatos egyedülálló érdekesség. A másikban („Ki marad ki?” – ezt a programot pedig ITT nézheti meg) a feliratokban, emléktáblákon megjelenített 15 keresztnevet kell megtalálni, s minden esetben egyet kihúzni az előre megadott 16 névből. Az utolsónak megmaradt keresztnév után lehull a lepel a rejtélyes illetőről, aki szintén szervesen kapcsolódik Kecskeméthez. A betűk, illetve keresztnevek meglelésében fényképek is segítenek; egyre közelebbről mutatják az adott helyszínt.

Az egyes helyszíneken természetesen nemcsak a betűket, neveket lehet felfedni, hanem az adott személyhez, látnivalóhoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó további „kincsek”, érdekes információk is meghallgathatók. (A „kincsek” között például az alábbiakról hangzanak el érdekességek: Apponyi Albert, az ötszörös Nobel-békedíj jelölt díszpolgár, Magyar Népmesék, Vadaskert, Zwack Unicum és fütyülős barackpálinka, a pedagógus Leviczky család, a kertész Gyenes család, Szent István kecskeméti legendája, Nemzetközi Repülőnap, királyi bronzérem a négyesfogathajtó világbajnokságon, Zsigóné Kati, a tojásdíszítés királynője, Dankó Pista tíz ujja, Kodály Zoltán szőlője, a rejtélyes dísztermi festmény, Orosz István, a Tovariscsi, konyec! alkotója, Szilágyi Áron és a doromb, Buda Ferenc gyermekeinek 4/6-a, Földi Imre és Polyák Imre, a legkitartóbb kecskeméti olimpikonok, a kecskés címer jelentősége és még sokan mások...)

További információk a PocketGuide-ról:

·  Az iPhone-ok és az Androidos okostelefonok alkalmazásai között városunk nevére rákeresve már az első 3 hely valamelyikén hozza fel a PocketGuide-ot.

·  A kecskeméti túrák ismertsége látványosan nő: a nyári szezonban már 10.000-en töltötték le a túrákat ingyenesen (online).

·  A két új kincskereső túra alapos tesztelésen esett át: a patinás, 2013-ban 19. alkalommal megrendezett Kecskemét Város Polgára Leszek versenysorozat keretein belül mintegy 400 diák próbálta ki az újdonságnak számító játékot.

·  A PocketGuide dinamikusan növekszik: 50 ország 130 helyszínének mintegy 500 túrája érhető el, a magyarországi helyszínek száma egy év alatt megnégyszereződött (jelenleg 27).

·  Magyarországon belül csak Budapest és Debrecen rendelkezik több túrával mint Kecskemét. A külföldi több mint 100 helyszín közül több túrával (és legalább 3 nyelven) csak 9 város rendelkezik; mindegyikük milliós világváros (Amszterdam, Barcelona, Berlin, Bécs, Isztambul, London, Prága, Párizs, Róma).

·  Világviszonylatban is egyedülálló, hogy egy város összes túrájának a PocketGuide-ba való bekerülése teljes folyamatát több tucatnyi magánszemély valósította meg, akik közül 11 külföldi állampolgár (kattintson IDE).

·  A PocketGuide-ot használók milliós tábora miatt az alkalmazásban jelen lévő – a fővárosoknál jellemzően kisebb – városok egyre növekvő mértékben olyan látogatókat is a városukba csábíthatnak, akik csak az alkalmazás használata során értesültek annak turisztikai lehetőségeiről. (Ezt erősíti egyrészt az is, hogy az alkalmazásban elérhető városokat a PocketGuide alapesetben a tartózkodási helytől való távolság szerinti sorrendben tünteti föl: az eredetileg csak Budapestre látogató turisták hamar felfedezhetik a közeli Kecskemétet. Másrészt a kecskemétivel teljesen megegyező felépítésű két kincskereső túra - bújtatott kecskeméti reklámmal - Budapesten is elérhető.)

A túrát kipróbálók csak arra figyeljenek, hogy a felvillanó izzóval jelölt helyet - a megoldást - a végére hagyják. Akik a túrákat túl könnyű kihívásnak érzik, azoknak azt ajánlom, az angol vagy a német verziónak vágjanak neki. Kincskeresők, kalandra fel!

Kövessen minket a Facebookon is!