Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2014. november 18. 08:36

\'Segélyeken innen és túl\'

Miért nem népszerű a nemzetközi segélyezés ügye a médiában? Mit kezdenek a sajtó munkatársai az olyan témákkal, mint a nemzetközi fejlesztés és szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája? Hogyan lehetne ezen hatékonyan változtatni és segít-e az, ha az újságírók saját szemükkel látják a helyszínen a fejlődő országok problémáit?

Többek között ezek a kérdések is szerepet kaptak azon a szakmai műhelytalálkozón, amelyet a Nemzetközi Fejlesztési és Civil Szövetség (HAND) tartott november 5-én 10 órától \'Segélyeken innen és túl - A pénzügyi támogatáson túl hogyan segíthetjük a fejlődő országokat a szegénység leküzdésében?\' címmel. A rendezvény során egy a HAND által támogatott 13 napos tanulmányút keretében Afrikába látogató újságírók, Halmos Máté (Index) és Mihalicz Csilla (Nők Lapja), és az utat szervező Afrikáért Alapítvány elnöke, France Mutombo tartottak beszámolót a Kenyában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban szerzett tapasztalataikról. A tanulmányút átfogó célja a magyar civil szervezetek és a kormányzat fejlesztési tevékenységének terepen történő megismerése volt. A tereplátogatások során a szegénység leküzdésére irányuló fejlesztési célok és a donor országok saját érdekei között húzódó ellentmondások is kiemelt szerepet kaptak.


A résztvevők többek között magyar szervezetek által fenntartott és a magyar kormányzat által is támogatott iskolákat, árvaházakat, szanitációval, mezőgazdasággal foglalkozó projekteket látogattak meg. Emellett Kongóban az ország egyik jelenleg is konfliktus által sújtott területére is eljutottak, ahol annak is megpróbáltak utánajárni, hogy az Európai Unió és tagállamai saját szakpolitikai döntéseikkel hogyan járulnak hozzá a konfliktus hosszú távú fenntartásához (szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája).


Utóbbi témához kapcsolódóan a HAND legújabb kiadványa is bemutatásra került A segélyeken túl- Újságírói kézikönyv a szakpolitikák fejlesztési célú koherenciájáról címmel, amelynek fő célja, hogy a médiát és ezen belül az újságírókat közelebb vigye a fejlesztési témák megértéséhez és javaslatokat fogalmazzon meg számukra abban, hogy ezeket hogyan tudják a munkájuk során felhasználni.
A újságírói kézikönyv a HAND oldalán, a következő linken érhető el: http://hand.org.hu/media/files/1415618556.pdf


A rendezvényen az egyes civil szervezetek mellett a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (KKM), illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai is részt vettek és a műhelytalálkozó egy további programpontja során Huber Tímea a KKM Nemzetközi Fejlesztési Főosztályának vezetője és Balogh Réka a  HAND szakpolitikai munkatársa beszélgettek a kormányzati nemzetközi fejlesztési együttműködési (NEFE) szakpolitika jövőbeni irányairól és a 2013-as NEFE tevékenységről.

Kövessen minket a Facebookon is!