Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. január 13. 13:51

Jubileumi év elé nézünk a Wojtyla Házban

Jubileumi év elé nézünk a Wojtyla Házban
A Karol Wojtyla Barátság Központ szeretetközösségét három erős „pillér” alkotja. Első helyen a mintegy százhúsz – nagyrészt szociális segélyből élő – gondozottat emelném ki. Nem tekinthetjük feladatunknak megítélni őket. Nem kérdezzük azt sem, ki miért jutott ily nehéz sorsra: munkahely elvesztése, súlyos fogyatékosság, családi válság, hiteltartozás, netalán szenvedélybetegség. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy segítségre szorulnak. A számukra juttatott egy tál ételen túl megértő, befogadó közösségre, hasznos tevékenységre, valami új kezdetre vágynak. Személyes válságuk részben anyagi, de még inkább lelki eredetű. A nincstelenséggel valahogy meg lehet tanulni együtt élni, a lelki nyomorúsággal azonban hosszú távon képtelenség. Nem fényes palotára, csillogó autóra vágynak, csupán büszkék szeretnének lenni: legfőképpen önmagukra, saját kezük munkájára; hogy el tudják mondani: „nekem is sikerült”.

       Minden ember múltja, helyzete egyedi, ezért mindenki esetében más és más megoldást, kivezető utat kell találni. Ehhez van szükségünk nagylelkű adományozókra, akik nevüket vállalva vagy annak elhallgatását kérve anyagi eszközökkel és természetbeni adományokkal – nagyrész különféle élelmiszerekkel – segítik munkánkat. Számuk mára több százra emelkedett: magánszemélyek, vállalkozók, nagyvállalatok. Ők a Wojtyla Ház második „oszlopa”. Önzetlen felajánlásaikkal válhatott valóra álmunk és ma elmondhatjuk: a Karol Wojtyla Barátság Központ túlnőtt hajdani önmagán; több mint népkonyha, valóságos szociális intézmény.

     Isten akaratából és – hitünk szerint – Szent II. János Pál pápa közbenjárására „megtalált” bennünket ez a kihívás. Mindennapi feladataink komoly koordinációs munkát igényelnek, mely végrehajtása összetett folyamat. Az év 365 (!) napján ebédet osztunk, tevékenységünkben pedig egyre nagyobb szerepet kap az átfogó szociális gondoskodás. Mindezt azért tesszük, hogy Wojtyla családunk nehézsorsú tagjai minél előbb visszatérhessenek a munka világába. Akik esetében ennek – bármely okból – nincs realitása, számukra támogató (orvosi, életvezetési) előadásokat szervezünk. Könnyű fizikai elfoglaltságot ajánlunk nekik: kertészkedést, hulladékgyűjtést, hóeltakarítást. Mindenkit befogadó egységes közösségként veszünk részt városi kulturális rendezvényeken, magunk szervezte kirándulásokon.

       Az intézmény működéséhez kapcsolódó napi szervező, ellenőrző és koordinációs feladatokat a Karol Wojtyla Barátság Központ vezető testülete látja el – köztük jómagam, Farkas P. József. Mi vagyunk tehát a Wojtyla család harmadik „pillére”. Egy célért élünk, küzdünk mindannyian: névadó atyánk, mesterük, tanítónk, Szent II. János Pál pápa szellemi örökségét szeretnénk valóra váltani közös mindennapjainkban.

       A Wojtyla sorsközösség mindhárom „oszlopa” csak együttesen képez egységes egészt; egyik nélkül a másik sem létezhet. E három „alkotórész” átgondoltabb, összehangoltabb, hatékonyabb együttmunkálkodása a legfőbb feladatunk 2015-ben. És még sok más… Rögtön az év elején előkészületeket teszünk a Karol Wojtyla Barátság Központ fennállása tízéves jubileumának méltó megünneplésére. Az elmúlt tíz esztendő emlékeiből kiállításokat, ankétokat, előadásokat rendezünk. Mindezekre több száz vendéget várunk. Megemlékezünk továbbá azon támogatóinkról, akik már nem lehetnek közöttünk – mindenekelőtt a nemes emlékű Pintér Józsefről, a Wojtyla Ház seniorátusának elnökéről. Számvetést készítünk: mit értünk el tíz esztendő alatt, milyen közös élményeink voltak, mely tekintetben kell tovább „erősítenünk” az Úr által ránk bízott gondozottak eddigieknél is jobb, szakszerűbb ellátása érdekében. Mert kérdéseket kapunk – szegényeinktől és támogatóinktól egyaránt. Nekünk pedig válaszolnunk kell a kérdésekre… és bizonyítani magunknak valamint a „külvilágnak”, hogy nem véletlenül vagyunk itt. Küldetésünket Istentől kaptuk, miközben hírül adjuk Szent II. János Pál pápa üzenetét, mely egy gondolattal fejezhető ki leginkább: szeressétek egymást! Mert Isten maga a szeretet.

Boldog új esztendőt kívánok kedves mindannyiuknak!

Farkas P. József

alapító igazgató

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház