Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. január 14. 20:23

Orbán Viktor: 1200 milliárd forint felett fognak rendelkezni Kecskeméten

Képgaléria
Orbán Viktor: 1200 milliárd forint felett fognak rendelkezni Kecskeméten
Nagyon kevés olyan hely van a magyar közigazgatásban, ahol akárcsak megközelítőleg is ekkora források felett lehetne rendelkezni – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán délelőtt a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságának avató ünnepségén Kecskeméten, az Ipoly utcai „inkubátorházban”.

Hangsúlyozta továbbá: az 1200 milliárd forintnyi forrásból az agráriumban működő kis- és középvállalkozások fejlesztésre 518 milliárd forintot, a fiatal gazdák támogatására 76 milliárd forintot terveznek elkölteni. Éppen ezért a vidékfejlesztési államtitkárságot az elkövetkezendő időszak három legfontosabb közigazgatási szerve közé sorolta a miniszterelnök.

Ami a kormányzati intézmény Kecskemétre helyezését illeti, elmondta: egyedi kísérletnek tekinti azt az átszervezési programot, amely egyik elemeként a vidékfejlesztési államtitkárság ide költözhetett és január elején megkezdhette működését. - Nem egyszerűen át kell helyezni a működés helyszínét, hanem fel kell építeni azokat a szellemi-képzési központokat, minőségi munkaerőt biztosítani képes képzési helyeket, ahonnan majd a vidéken működő államigazgatási szervek megkaphatják utánpótlásukat – hangoztatta Orbán Viktor.

- Természetesen a főváros rendkívül fontos. Senki nem akar fővárosellenes húrokat pengetni, mert ha van ország, ahol ennek nincs értelme, az éppen Magyarország - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a vidéknek egyenrangú szerepet kell kapnia, és az államtitkárság Kecskemétre helyezése ennek a szándéknak a világos kifejeződése.

A döntést nagy vita előzte meg, és komoly ellenérveket lehet felhozni az átszervezés ellen, mint például a Budapest központú közigazgatási rendszer megbontása, a létszámgazdálkodás, a fizikai elérhetőség – sorolta az ellenérveket Orbán Viktor, hozzátéve: logikus, hogy a vidékfejlesztés ügyeit a vidékiek vidéken intézzék.

A kormányfő szerint jól halad a vidéki erőcentrumok kiépülése. A folyamat a rendszerváltást követően Székesfehérvárral kezdődött, majd Debrecennel és Győrrel folytatódott. A következő központ Kecskemét lehet. Ezekhez csatlakozhat Szombathely, Pécs és Szeged. Az erőcentrumoktól azt várja a kormány, hogy legyenek termelési központok, legyenek határozott és karakteres szellemi életük, ápolják hagyományaikat és legyen vonzáskörzetük. Kecskemét az itt élő emberek munkájának köszönhetően Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa – emelte ki a kormányfő.

- Csak azt lehet támogatni, aki akar valamit csinálni. Oda érdemes erőforrásokat átcsoportosítani, azokkal érdemes mély együttműködést kialakítani, akik segíteni akarnak saját magukon – hangsúlyozta továbbá Orbán Viktor. Majd így folytatta: Kecskemét egy ilyen város, miként az egész megye. Itt nem várnak a központi kormányra, hanem a saját kezükbe veszik az ügyeket.

Az ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony a város jelmondatának kíséretében – Sem magasság, sem mélység nem rettent - átadta az államtitkárság szimbolikus kulcsát Kiss Miklós Zsolt államtitkárnak.

A kormányfő szavaiból kiderült: jövő héten is jönni fog Kecskemétre. Orbán Viktor egy új modell bemutatóján vesz részt a Mercedes-gyárban.

Az ünnepség végén a kormányzati vendégek bejárást tartottak az államtitkárság épületében.

Kövessen minket a Facebookon is!