Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. január 26. 19:40

Bemutatjuk támogatóinkat: Nem adjuk fel! Idős ellátást nyújtó és Hagyományőrző Egyesület

Bemutatjuk támogatóinkat: Nem adjuk fel! Idős ellátást nyújtó és Hagyományőrző Egyesület
Több mint három éve jött létre Ágasegyházán a Nem adjuk fel! Idős ellátást nyújtó és Hagyományőrző Egyesület. Ezt megelőzően a helyi Szociális Gondozási Központba járt sok időskorú. Az önkormányzati intézmény azonban – legnagyobb sajnálatukra – idővel átalakult. Ekkor jött az ötlet, hogy Vas Gabriella korábbi intézményvezető, szociális munkás irányításával megalapítják a Nem adjuk fel! Idős ellátást nyújtó és Hagyományőrző Egyesületet.

     - A civil szervezet tevékenysége leginkább nappali ellátáshoz hasonlítható; egymást támogatják, betegeket látogatnak, színjátszó csoportot szerveznek, énekelnek – jelenleg huszonnégyen. Kezdetben csupán magukat szórakoztatták „saját gyártású” műsorszámaikkal, de idővel kinőtték ezt a szerepet. Eljártak különböző helyi rendezvényekre: falunapokon, húsvétkor, karácsonykor, más ünnepeken – mutatja be tevékenységüket Vas Gabriella, az egyesület elnöke. Egyszer azon vették észre magukat, hogy „kevés lett a tér”. Nyitottak a közeli társklubok felé. Nyolcvan körüli átlagéletkorukat meghazudtolva szeretnek „járkálni”. Így „keveredtek” Ballószögre, Kunadacsra, Kunbaracsra, majd Kecskemétre. Mára rendszeres vendégeivé váltak a Wojtyla Háznak, az óvónőképzőnek és számos más szociális intézménynek. Felléptek az élő betlehemben, egyéb kecskeméti városi rendezvényeken.

Vas Gabriella – szociális szakember lévén – sokat hallott ugyan a Wojtyla Házról, de közelebbről nem ismerte. Szakképzés keretében találkozott Kolláth Andreával, intézményünk titkárságvezetőjével. Hamar rájöttek: van keresnivalójuk egymás „portáján”. - Lehet úgy három esztendeje, hogy a „Nem adjuk fel!” először jött a házba – emlékszik vissza Vas Gabriella az első látogatásra. Akkor „csak” műsorral készültek. Megpróbáltak mosolyt csalni gondozottaink arcára. Szétnéztek a teremben; idősek mellett szomorú tekintetű fiatalokat, gyermekeket láttak. Miért jönnek ide? Hogyan jutottak idáig? – kérdezték magukban. Akkor döbbentek rá: sokan nem tudják megoldani saját élelmezésüket és rendkívül súlyos problémákkal küzdenek – aktív koruk ellenére. Útban hazafelé nagyon „belelkesedtek”. Eldöntötték: jövünk, főzünk, hozunk mi is… Így született meg tavaly az ötlet: félévente egy napot vállalni szeretnének. Hagyományos falusi töltött káposztát készítettek, mellé házi sütivel. Desszertként szórakoztató műsort adtak elő. Ekkor sem „álltak le”… Még nyáron eltervezték, karácsonykor visszajönnek. Így történt! Betlehemes játékkal meg egy csomó bejglivel, ruhaadománnyal érkeztek vissza közénk. Az ünnepeket még jóformán el sem felejtették, máris kijelölték az új időpontot a „wojtylás” látogatásra. Pünkösdkor láthatjuk őket ismét!

     - Szükségesnek érzik, hogy ők is segítsenek, hogy ők is fontosak legyenek valakik számára. Korukhoz képest rendkívül jól mozognak. Látni kellene a lelkesedésüket, amikor készülnek egy rendezvényre vagy főznek – mondta végül az egyesület elnöke.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház