Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 2. 13:38

Népi Iparművészeti Gyűjtemény programjai

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Kecskemét, Serfőző u.19.) megküldte programjait, melyet örömmel osztunk meg olvasóinkkal.

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

A MISKEI ANTEUS II.

A kiállításon a közönség számára eddig nem látható Tóth Menyhért műveket mutatunk be, melyeket egy magángyűjtő bocsájtott az intézmény rendelkezésére.

A Tóth Menyhért munkáit bemutató tárlattal egy időben Czár Jánosnak, a Miskén élő Népművészet Mesterének paraszti kézműves alkotásaiból láthatunk válogatást. Czár János legfőbb mesterének tekinti és atyai jóbarátjaként tiszteli Tóth Menyhértet.

Látogatható 2015. február 14-ig.

 

Mesterek és tanítványok – az alkotó népművészet múltja, jelene és jövője a Duna-Tisza közén

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kiállításán a hagyományőrzés és átadás szellemében a Népművészet Mestere, a Népművészet Ifjú Mestere és a népi iparművész címmel kitüntetett alkotók és tanítványaik együtt mutatkoznak be, egyidejűleg képviselve a múltat és a jelent, mely előremutat a jövőbe.

Látogatható 2015. március 31-ig.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

Polyák Ferenc (1945–2013) földműves családból származott. Gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

Látogatható 2015. március 28-ig.

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben

- fazekasság, hímzés, faragás, népi kismesterségek –

FARAGÁS

A különböző szaru-, csont- és fafaragásokat zömmel pásztoremberek készítették. A kiállított tárgyakon a különféle díszítési technikák mindegyikét felfedezheti a szemlélő, a karcolást, domború faragást, a szaru- illetve fémberakásos technikát és a spanyolozást is. A geometrikus-, növényi- és virágornamentika, valamint a figurális ábrázolások egyaránt kedveltek voltak a faragásokon.

 

NÉPI KISMESTERSÉG

            A népi kismesterség nagyon sokszínű ága a népi iparművészetnek, hiszen mindaz idetartozik, ami a többi négy szakágba (fazekasság, hímzés, szövés, faragás) nem. Többnyire olyan mesterségekről van szó, amelyek a parasztság speciális tárgyi igényeit szolgálták ki. A házilag nem előállítható tárgyak létrehozásához tanult mester-emberekre volt szükség.

            A teljesség igénye nélkül ide tartoznak a ruházkodást szolgáló iparágak képviselői, a fémmel dolgozó mesterek, a bőrművesek, a különféle szálas anyagokat - vessző, csuhé, gyékény, szalma - felhasználó alkotók, és egyéb további szakmák képviselői is.

 

HÍMZÉS

A népi hímzés új formában, új felhasználásokban jelenik meg mai életünkben. Végleg kilépve a paraszti közösség határai közül, társadalmunk valamennyi rétegének szükségletévé, otthonának, környezetének díszévé vált. Így lett a régi ruhadarabok díszéből városi, falusi otthonok díszes függönye, falvédője, terítője, díszpárnája.

Megújult külsővel és tartalommal várja a látogatókat az állandó kiállítás hímzés terme. Népviseletbe öltöztetett babák és további néprajzi tájegységek hímzései gazdagítják a tárlatot, hiánypótló leírások és térképek segítik a tájékozódást.

 

FAZEKASSÁG

A közel kétszáz alkotás bemutatása nem a földrajzi tagolódás szerint történik, hanem a használat helye és az egyes tárgyak funkciója szerint. Bepillanthatunk többek között a tisztaszobák, a konyhák, a kamrák világába, de láthatunk példákat a fazekas munkák használatára a lakodalom, a vallásos élet vagy a gyerekjátékok területén is.

KAMARA KIÁLLÍTÁS

·        Kalotaszeg

Zana Dezső (1920-1986), a városhoz erősen kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott Kecskemét városára 1996-ban, ezzel az archaikus kalotaszegi tárgyakat tartalmazó magán-gyűjteménnyel gyarapodott intézményünk.

A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködés-kultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖRBEN hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 között dr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

BELÉPŐDÍJ:500,- Ft, Kecskemét Kártyával 400,- Ft, kedvezményes: 250,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS:bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

Kövessen minket a Facebookon is!