Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 4. 08:41

40 éves a Kiskunsági Nemzeti Park – februári programok

Korábban megírtuk, hogy a 2015-ben 40 éves Kiskunsági Nemzeti Park változatos programokkal várja egész évben a látogatókat. Ebben a cikkünkben a februári programokról ad tájékoztatást Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője.
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  40 éves a Kiskunsági Nemzeti Park – februári programok

 

 

3
feb
40 éves a Kiskunsági Nemzeti Park – februári programok
2015. február 3. 13:43, Legutóbb frissítve: 2015. február 3. 14:39
 

 

\"40

 

 

Korábban megírtuk, hogy a 2015-ben 40 éves Kiskunsági Nemzeti Park változatos programokkal várja egész évben a látogatókat. Ebben a cikkünkben a februári programokról ad tájékoztatást Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője.

Itt az ideje a kertekben, parkokban levő madárodúk takarításának, új odúk kihelyezésének is. Érdemes gondoskodni az odúlakó madarakról. Sok hasznot hajtanak majd a sok kártevők irtásával a kertekben, gyümölcsösökben, és sok örömet okozhatnak nekünk, amikor például a fiókáikat etetik, tanítják repülni.

A Facebook közösségi oldalon és a nemzeti park honlapján ebben folytatódik kvíz játékunk. A helyes válaszokat a [email protected] címre küldjék be február 28-ig. A helyes választ beküldők között decemberben ajándékcsomagokat sorsolunk ki.

Pecsétgyűjtő túráink február 7-én a hartai Duna partra várja a kirándulókat. Azok, akik legalább 5 túrán részt vesznek az év során, szintén jutalomsorsoláson vesznek részt.

 


PROGRAMOK A TERMÉSZET HÁZÁBAN

február 3. 18 óra Világjáró Klub. Karszt-ösvényeken a Júliai Alpok szlovén és olasz oldalán. Előadó: Cseh Gábor

február 10. 17 óra Ötórai zöldtea - Természetismereti előadás sorozat a Természet Házában. Szikeseink egyik gyöngyszeme, a Böddi-szék. Előadó: Bankovics András. Az előadáson a részvétel ingyenes.

február 13. 40 éves a KNP Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra, egész napos rendezvény 9-15:00 óráig. Kiállítás a nemzeti parkról, természet- és környezetismereti előadások, bábműsor Ürge Aladár kalandjairól, természetismereti kutatósarok, a szegedi Interaktív Tudástár kísérletei, kézműves foglalkozások.

február 17. 18 óra Világjáró Klub. Szóba jöhet Skandinávia. Előadó: Szabados László

február 20. 10 óra Ökoiskolai oktatók regionális találkozója. Téma: milyen kisugárzása van az Ökoiskoláknak környezetük felé?

Időszaki kiállítás: „Pusztáktól a sztyeppéig\" Turóczi Tiborc és alkotótársai fotókiállítása. Megtekinthető: január 20-tól február 28-ig.

TÚRA

február 7. Réce-lesen a hartai Duna-parton.

Vadonleső túra - hóvirág monitorozás (www.vadonleso.hu). A túra során a Dunán áttelelő tengeri récék látványában gyönyörködhetünk és megfigyelhetjük az ártéri erdők jellegzetes madarait és a vadon nyíló hóvirágokat is. Találkozó: 9:00-kor a Hartán, a művelődési ház udvarán. Részvételi díj: felnőtt 600 Ft, diák, nyugdíjas 400 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyerek 1500 Ft). Információ, jelentkezés: Kovács Sándor 30/983-7701

„A tematikus nap része a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által koordinált Vidékjáró programsorozatnak. A „Téli túrák nemzeti parkjainkban\" programsorozat részletes programját megtalálhatják a www.magyarnemzetiparkok.hu/teliturak oldalon, valamint a www.facebook.com/MagyarNemzetiParkok webfelületen is.\"

VERSENYFELHÍVÁSOK ISKOLÁSOKNAK

Madarak és Fák Napja Országos Verseny 2015

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2014/2015. tanévre meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves (5-8. osztályos) tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonuláskutató, szakköri, természetjáró, madarász suli programok során szerzett ismereteikről, terepi tapasztalataikról és megfigyeléseikről közösségben, csapatverseny formájában szeretnének számot adni. Jelentkezés és részvétel feltételei: A területi fordulóra háromfős általános iskolás csoportok jelentkezhetnek az iskolájukhoz legközelebb eső területi versenyhelyszínen. A csapatnak ajánlott legalább két tagját a 6-8. évfolyamos tanulók közül választani. A részletek a http://knp.nemzetipark.gov.hu/madarak-es-fak-napja-orszagos-verseny-2015 oldalon olvashatók

Kaán Károly XXIII. Országos Természet- és Környezetismereti verseny

A Benkő Gyula Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület (Mezőtúr) 2014/2015. tanévre meghirdeti a Kaán Károly XXIII. Országos Természet- és Környezetismereti Versenyt 5-6. osztályos tanulóknak. A verseny célja: A különböző iskolatípusban tanuló 5-6. osztályos gyerekeknek lehetőséget biztosítani környezetük önálló megfigyelésére, a terepmunka gyakorlására, a kutatómódszerek önálló alkalmazására, kiselőadásban mondanivalójuk kifejtésére. A verseny tartalma: A 4-5-6. évfolyamon feldolgozott tananyaghoz kapcsolódik. Természetismereti, környezetismereti, biológiai, földrajzi, erdőkkel kapcsolatos alapismeretek, vizsgálatok, kibővítve a lakóhelyi környezet élővilágának bemutatásával. Az ott végzett megfigyelésekkel, a verseny keretében szervezett terepgyakorlat tapasztalataival, az Aggteleki Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park alapvető ismeretével. A részletek a http://knp.nemzetipark.gov.hu/kaan-karoly-verseny-2014-2015-tanev oldalon olvashatók

Az iskolai fordulóhoz feladatlapok a [email protected] címről kérhetők!

MÁRCIUSI ELŐZETES

március 19. Víz Világnapja. Játék a vízzel, egyszerű kísérletek, megfigyelések a vízzel.

Időszaki kiállítás:

„Titokzatos sün-történetek\"országos képregény rajzoló pályázat 2014 kiállítása.

A programok változhatnak, bővülhetnek. A Kiskunsági Nemzeti Parkról folyamatosan friss híreket olvashat a www.knp.hu oldalon , vagy a www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark oldalon.

Kövessen minket a Facebookon is!