Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 5. 08:28 | Szerző/forrás: keol.hu

Csókos asszony akadálymentesen

Csókos asszony akadálymentesen
Folytatódik az akadálymentesített előadások sorozata a kecskeméti Katona József Színházban. Február 8-án Pünkösdi Kató és Dorozsmai Pista története elevenedik meg a színpadon látás- és hallássérültek számára is élvezhető módon.

A különleges eseményről Bonecz Ervinnel, a 90 decibel Project vezetőjével beszélgettünk.

- Miért a Csókos asszonyra, az évad nagyoperettjére esett a választás?

- Nagyon népszerű operett, melyről már hallottak a hallás - és látássérültek is. Utóbbiak közül volt olyan, aki rádióban, tv-ben már hallott belőle részletet. Kifejezetten az ő kérésük volt, hogy a következő akadálymentesített előadás ez legyen.

- Hogyan lehet egy zenés produkciót hallássérült emberek számára élvezhető módon bemutatni?

- Alapjába véve a hallássérült emberekre is igaz, hogy a zenés produkciót sokkal jobban kedvelik, mint a prózát - ahogy azt egy felmérés bebizonyította. Ugyanis a zenés darabok szórakoztatóbbak, nyelvezetük, szövegük egyszerűbb, ráadásul látványosabbak, a zene lüktetését pedig a hallássérült emberek is érzik a testükön. A tolmács a zene hangulatát, dinamikáját és ritmusát is „átadja\". Például lábával, csípőjével üti a ritmust, miközben jelel, mimikával és kézmozdulattal jelzi a magas vagy mély hangokat. Lehetőség szerint ritmusra jeleli a zenés részeket, amely élvezetesebb a hallássérült nézőknek.

- Lesz még akadálymentesített előadás idén Kecskeméten?

- Még egy előadást tervezünk szintén duplázva, tehát egyszerre lesz akadálymentesítve látás- és hallássérültek számára.

- Milyen tapasztalatokat hozott a 90 Decibel Projekt az elmúlt években?

- Társadalmi és kulturális szempontból is nagy eredményeket sikerült elérni a projekttel. Mivel minden előadás integrált, ezért az emberek sokkal nyitottabbak, elfogadóbbak lettek, a kihívással élők pedig alanyi jogon részesei lehetnek a színházi élményeknek. 13 intézménnyel dolgozunk együtt, ahol rendszeresen vannak akadálymentesített előadások. A visszajelzések rendkívül pozitívak. A színház világa megnyílt ezek előtt az emberek előtt, akik így részesei lehetnek a kultúra eme csodás részének. Figyelembe vesszük a kéréséket, az építő jellegű kritikákat, melyek nagy segítséget adnak ahhoz, hogy minél jobb „szolgáltatást\" tudjunk nyújtani.

Kövessen minket a Facebookon is!