Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 18. 08:35

NAPELEMMEL KÉSZÜLŐ RADIÁTOROK JÁSZBOLDOGHÁZÁN

NAPELEMMEL KÉSZÜLŐ RADIÁTOROK JÁSZBOLDOGHÁZÁN
A napsugarakban rejlő energiát hasznosítja működéséhez a nagy múltú Alurad radiátorgyár. A tetőszerkezetére telepített napelem panelekkel környezetbarát módon állít elő a napenergiából villamos energiát, azaz elektromos áramot. A napelem kiváló hatásfokú, költséghatékony és környezetkímélő alternatíva az elektromos áram előállítására, a jászboldogházi gyár ezzel biztosítja pozícióját a magyar radiátorgyártó piac élvonalában.

Az észak-alföldi, és ezen belül a munkanélküliséggel kiemelten sújtott jászsági régióban található az ALURAD radiátorgyár, amely a Lehel Hűtőgépgyár Radiátor Gyáregységeként 1970-ben alakult alumínium radiátorok gyártására a házgyári lakásépítési programhoz kapcsolódóan. A gyár meleg és forró vizes rendszerekhez gyártott alumínium radiátorokat. Bár az 1991-es felvásárlás során a korábbi ALURAD a külföldi Electrolux tulajdonába került, a Radiátor Invest Kft-nek köszönhetően húsz évvel később újra magyar tulajdon lett és beindult a gyártás Jászboldogházán. Az Alurad nemcsak egy márkanév, hanem a régió egyik legnagyobb munkaadója, termékei minden szempontból versenyképesek a konkurens importtal összehasonlítva.

„Egy mai modern gyár esetében fontos szempont, hogy a gazdaságos gyártáshoz a kor legjobb technikai vívmányai használjuk, úgy, hogy mindemellett a környezet a lehető legkisebb mértékben terheljük”- mondta Buzogány Zsolt, a Radiátor Invest Kft. ügyvezetője. 

Európai Uniós támogatással olyan villamos energiatermelő napelemes rendszert építettek ki, amelynek része egy 50 kWp névleges teljesítményű napelemes kiserőmű, 200 darab - egyenként 250 Wp névleges teljesítményű - napelem panellel. A beruházásnak nem csak költségcsökkentés szempontjából van jelentősége, hanem környezetkímélő jellegéből adódóan is, melynek haszonélvezői a gyáron túlmenően a környék teljes lakossága. Az Alurad ezzel példaértékű módon reprezentálja azt, hogy megfelelő modern technológiával felvértezve egy régebben épült gyárat is képessé lehet tenni arra, hogy környezetbarát módon maradjon versenyképes napjaink kiélezett piaci versenyében, ezzel megőrizve a régióban létfontosságú munkahelyeket.

A Radiátor Invest Kft. a KEOP-4.10.1/A/12-2013-0136 számú és „Napelemes rendszer a Radiátor Invest Kft.-nél” megnevezésű projektjének elszámolható összköltsége 44 255 500 Ft, melyhez 26 553 300 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

Kövessen minket a Facebookon is!