Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 25. 15:38

Szakmai Műhely a hajléktalanokért

Képgaléria
Szakmai Műhely a hajléktalanokért
Szakmai Műhely címmel tanácskozást tartottak a hajléktalan-ellátásban résztvevő kecskeméti szervezetek, intézmények - köztük a Karol Wojtyla Barátság Központ - képviselői szerdán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házában. A megbeszélésen terítékre kerültek: a február 3-ai hajléktalan számlálás eredménye, a krízishelyzetben lévő emberek elhelyezkedési nehézségei, valamint szó esett a krízisautó szolgálat működéséről is. Esetmegbeszélés keretében vitatták meg a „nehéz ügyfelek” ellátásának időszerű kérdéseit, együtt keresvén a rászoruló emberek számára legjobb megoldást. A tanácskozást Kocsisné Farkas Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezetének diszpécsere vezette.

A megbeszélésen elhangzott: a hajléktalanok februári számbavételekor 855 „értékelhető” kérdőív érkezett vissza. Ennél valamennyivel több fedél nélkül élő ember lehet régiónkban, hiszen mindig vannak olyanok, akikhez nem jut el a kérdőív, vagy nem működnek együtt a számlálást végző szervekkel. Készenléti ügyelet jelleggel éjjel-nappal krízisautó áll rendelkezésre a téli időszakban. Ez azt jelenti, hogy bármikor készen áll a bajbajutott emberek megsegítésére, de kiemelendő, hogy „ingyen taxiként” nem vehető igénybe. Térségünkben ezen a télen eddig egyetlen hajléktalan sem fagyott meg az utcán, viszont meg kell jegyezni, hogy a nappali melegedőt egyre több olyan ember veszi igénybe, akiknek ugyan még van lakásuk, de az otthontalanság küszöbén állnak. A diszpécserszolgálat-vezető hangsúlyozta továbbá: az országos szociális ellátó rendszer márciusban átalakul. A helyi szintű jogszabályok kidolgozása jelenleg is folyamatban van. Ezek alkalmazására időben fel kell készülni a szociális ellátásban tevékenykedő szakembereknek.  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házának (Kecskemét, Hoffmann János u. 11) szolgáltatásai hajléktalanok számára:

-          nappali melegedő (ebédosztás idején nem vehető igénybe),

-          étkeztetés (ebédosztás 12:00 és 13:30 között),

-          mosakodás, fürdés, mosdóhasználat,

-          mosás,

-          ruhapótlás,

-          csomagmegőrzés,

-          postacím (regisztráció után postacímként is megadható a nappali melegedő címe),

-          szociális ügyintézés,

-          mentális segítségnyújtás,

-          szabadidős programok,

-          újságolvasás

Ügyfélfogadás:

Hétköznapokon: 7:00 – 17:00

Hétvégén és ünnepnapokon: 6:30 – 14:00

Kapcsolattartó: Kocsisné Farkas Mária diszpécserszolgálat-vezető (76/485-582)

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház