Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 26. 13:57

Közös természetvédelmi siker: szabadon engedik a meggyógyult parlagi sast

Közös természetvédelmi siker: szabadon engedjük a meggyógyult parlagi sast! – a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Szegedi Vadaspark együttműködése mentette meg a mérgezett parlagi sas életét, amelyet február 26-án 12.00 körül engedjük szabadon a Saséri-holtágnál, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben, az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóra 11.00-ra várjuk a sajtó képviselőit a Szegedi Vadasparkba

2015. február 15-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre lakossági bejelentést kapott egy röpképtelen, „sas méretű madárról”, amit Bácsbokod határában fogott be a szántóföldön dolgozó gazdálkodó. Polgári természetőr segítőjével átvették a madarat, amelyről megállapították, hogy egy tavalyi kelésű, meggyűrűzött (A412) parlagi sas. A madár igen rossz állapotban volt, csőréből furcsa állagú és szagú folyadék folyt ki, csőre körül apró táplálékmaradványok voltak, amelyek mérgezésre utalnak, fejét lógatta, felállni nem tudott, nyugodtan tűrte, hogy kézbe vegyék. A madarat azonnal a Szegedi Vadasparkba, annak Természetvédelmi Mentőközpontjába szállították.

A parlagi sas a Szegedi Vadasparkban a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően hamar felépült, úgy, hogy mielőbbi szabadon engedését tervezhetjük. Hiszen a fő célunk az, hogy a természetből bekerült állatokat, amint az állapotuk lehetővé teszi, és amilyen gyorsan csak lehet, szabadon eresszük - továbbra is együttműködve az érintett nemzeti park igazgatósággal és természetvédelmi hatósággal.

Minderre 2015. február 26-án, csütörtök délelőtt kerül sor, amely eseményre szívesen látjuk a sajtó képviselőit is. 11.00-kor indulunk a Vadasparkból, miután ellátjuk rádióadóval a sast, hogy rádiótelemetriás módszerrel a természetvédelmi szakemberek később is nyomon tudják követni az állatot. Ekkor tartjuk a sajtótájékoztatót is, amelyre javasoljuk, hogy a gazdasági bejáratunk, a Cserepes sor felől érkezzenek. 12.00 tájban érkezünk meg a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Saséri-holtághoz, ahol a parlagi sast visszaadjuk – a terveink szerint - a természetnek.

A múlt héten elpusztult két sassal és a most elengedésre kerülő szerencsésebb példánnyal már 76-ra emelkedett az elmúlt 10 évben megmérgezett és megtalált parlagi sasok száma. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adatbázisa szerint a ragadozók számára szándékosan kihelyezett mérgezett csalétkeknek már 600 védett és fokozottan védett madár eset áldozatul 163 millió Ft természetvédelmi értékben, köztük például 101 rétisas, 13 kerecsensólyom és 362 egerészölyv is. Ezeknek az EU-s szinten betiltott mérgeknek már a tartása is bűncselekmény, a csalétekhez való felhasználásuk pedig orvvadászatnak, természetkárosításnak és állatkínzásnak is minősíthető és több éves börtönbüntetéssel sújtható. Nem beszélve arról, hogy ezek az őrizetlenül kihelyezett szerek egy véletlen baleset során vagy az élelmiszerláncba bekerülve az emberekre is halálos veszélyt jelentenek. Ennek a példátlan természetkárosításnak a visszaszorítását az EU is támogatja, és az erre a célra életre hívott HELICON LIFE projekt során az MME többek között a nemzeti park igazgatóságokkal, állatkertekkel, az Országos Magyar Vadászkamarával és a Nemzeti Nyomozó Irodával is együttműködik (részletek: www.parlasgisas.hu).

A most elengedésre kerülő sas egy GPS nyomkövetőt is kap, hogy a természetvédelmi szakemberek folyamatosan nyomon követhessék a sorsát. A sas útvonala több mint 100 másik nyomkövetővel felszerelt madárral együtt a www.satellitetracking.eu oldalon is követhető lesz.

A Szegedi Vadaspark és az idén megalakulásának 40 éves évfordulóját ünneplő Kiskunsági Nemzeti Park között régi az együttműködés a mentett állatok befogadását, majd – lehetőség szerint – a szabadon engedését illetően. Természetesen, az esetek súlyosságának és a távolság függvényében a fővárosi és a kecskeméti állatkertek is fogadnak mentett állatokat, de szám szerint a legtöbbet a Szegedi Vadaspark fogadja. A mentésben nagy segítségünkre vannak azok, akik jelzik, ha védett állat kerül bajba, sőt, sokszor maguk hozzák el a Vadasparkba őket. Ha ilyen esetet észlel, kérjük a KNPI Természetvédelmi Őrszolgálatát keresse, amelynek ügyeleti telefonszáma +36305556171

Kövessen minket a Facebookon is!