Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 27. 08:07 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskemét továbbra is támogatja a Harmadik Kor Egyetemét

Kecskemét továbbra is támogatja a Harmadik Kor Egyetemét
Új egyetemi mesterképzés indul 2015 márciusában, és folytatódik a népszerű Harmadik Kor Egyeteme program is a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ szervezésében - jelentették be csütörtökön délben a városházán. Az új tanév indítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismertették a képzésekkel kapcsolatos fontosabb információkat, valamint bemutatkozott Harsányi Ernő, Magyarország legidősebb egyetemi hallgatója is.

A sajtótájékoztatón részt vettek Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Mák Kornél alpolgármester, Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető, igazgató, Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar, a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ vezetője, Dr. Tiba István, a Kecskeméti Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége elnöke, és Dr. Harsányi Ernő kandidátus, a PTE FEEK kulturális mediáció szakos hallgatója.

Mint elhangzott, a kulturális mediáció mesterképzés új elem a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara által kecskeméti konzultációs lehetőséggel meghirdetett szakok sorában. Amelyre felvételt nyert a Kecskeméten élő dr. Harsányi Ernő is, aki ezzel hivatalosan is Magyarország legidősebb hallgatója lett. A 80 esztendős Harsányi Ernő korábban annak a Harmadik Kor Egyeteme elnevezésű nyitott egyetemi programnak volt a hallgatója, amely most ismét várja a tanulni vágyó nyugdíjasokat Kecskeméten.

A nyugdíjas pedagógus a soha el nem múló kíváncsiság miatt járt be az első évfolyamon az előadásokra. Melynek során újra kedvet kapott a tanuláshoz, beiratkozott a Pécsi Egyetem kulturális meditáció szakára. Ezzel ő lett az ország legidősebb egyetemistája.

- Ennek három oka is van. Az egyik, hogy ha a kést nem fenik mindig, akkor előbb vagy utóbb berozsdáll, tehát az embernek mindig frissen kell tartania magát szellemileg. A másik az a kíváncsiság. A kulturális területen olyan változások vannak, éppen a médiumoknak a következtében, amikről korábban kevesebbet hallott az ember. Valamint mivel idősüggyel foglakozom, és magam is benne vagyok, a korban kíváncsi vagyok az idősek kulturális szokásaira - mondta el terveit egy korábbi interjúban a KTV-nek a mai sajtótájékoztatón is jelen lévő dr. Harsányi Ernő.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Harmadik Kor Egyeteme új tanévére eddig már több mint 200 új hallgató jelentkezett, ami jól mutatja az ilyen típusú képzések iránti nagy érdeklődést.

- A Harmadik Kor Egyeteme program egy különleges történet, némi nagyképűséggel azt is mondhatjuk, hogy kecskeméti paradigma, minta, összehasonlításra alkalmazott példa, amiről kiderült, hogy bevált - mondta dr. Szécsi Gábor.

- A most induló Harmadik Kor Egyeteme programra ismét nyugdíjasokat vártunk, akik továbbra is nagy számban jelentkeztek a kurzusra - ismertette Dr. Tiba István. - Ez azt bizonyítja, hogy igenis van érdeklődés erre az oktatási formára: a nyugdíjasok is érzik, hogy szükségük van a szellemi frissesség megőrzésére, amire ez a program kiváló lehetőséget nyújt. Valamint új ismeretek szerzésére, a régiek megújítására, sőt kapcsolatépítésre, és barátkozásra is.

Kecskemét városvezetése nem véletlenül támogatja a programot. Ennek részleteiről már Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere beszélt.

- Azt gondolom, hogy a városnak kötelessége ezt folyamatosan támogatni. Ezért is döntöttünk úgy ebben az évben, hogy a VTP programon kívül is önálló támogatásban részesítjük a kezdeményezést. A városból nagyon sok helyről hallom vissza a nyugdíjasok köréből, hogy jól érzik magukat az előadásokon. Ezért is örülök magam személy szerint annak, hogy az előző kurzusban végzettek a most indulóban folytathatják a tanulmányaikat. A városvezetés részéről a köszönetemet fejezem ki és gratulálok a rendkívül sikeres Harmadik Kor Egyeteme programot kezdeményezőknek.

A polgármester asszony azt is elmondta, hogy a város új helyszínként a Kecskeméti Ifjúsági Otthon épületében lévő Otthon Mozit biztosítja a Harmadik Kor Egyeteméhez.

Az új szemeszterben maradtak a nagy témakörök, mint például a történelem, művelődéstörténet, a médiatudomány, az életmód, az egészség, a gerontológia, az életmód, és a gazdaság. Előadások lesznek ugyanakkor a kecskeméti egyházak, iskolák történetéről, a kecskeméti irodalomról, a városban található műemlékekről is. Ez jelzi azt is, hogy a pécsi oktatók mellett egyre több kecskeméti előadó kap majd szerepet a Harmadik Kor Egyetemén. Melyen március 6-án, pénteken a városháza dísztermében ünnepélyes nyitórendezvénnyel kezdődik a képzés, az előadások 3 órások lesznek, és június 1-jén ér véget a kurzus.

Azok a nyugdíjasok, akik hallgatóként vesznek részt a Harmadik Kor Egyeteme programban, egyúttal egyetemi polgárokká is válnak. Olyannyira, hogy az előadások után „krediteket\" kapnak, amelyeket később - ha netán jelentkeznek tényleges egyetemi oktatásra vagy tanfolyamra - dr. Harsányi Ernőhöz hasonlóan felhasználhatnak a tanulmányaik során.

Kövessen minket a Facebookon is!