Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 3. 21:31 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

Gazdag programkínálat a 30. kecskeméti tavaszi fesztiválon

Képgaléria
 Gazdag programkínálat a 30. kecskeméti tavaszi fesztiválon
Kecskemét - Gazdag programkínálattal várja a város lakóit és a Kecskemétre látogató vendégeket a 30. tavaszi fesztivál, amelyet március 13. és 31. között rendeznek meg - mondta el Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kedden a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Az idei rendezvény mottója a Gyermekek a művészetben. Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte: a hagyományos programok mellett megjelenik a csaknem négy évtizede népszerű Kecskeméti Paletta, a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále, valamint megrendezik a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Civil Szervezetek ötödik konferenciáját és a Színművészeti Egyetemek találkozóját is.

A kínálatot bővíti a két kísérőrendezvény, a fiatal alkotóművészeknek bemutatkozást biztosító Kecskemét Fringe és a 24. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál - tette hozzá.

Szemereyné Pataki Klaudia szólt a város két jubiláló kórusáról, a 10 éves Fesztiválkórusról, valamint a nemzetközi elismertséget szerzett, 25. évfordulóját ünneplő Ars Nova Énekegyüttesről, amelyek szintén műsort adnak.

Mák Kornél alpolgármester elmondta, hogy pályázaton egy művészeti tanács választotta ki azokat a programokat, amelyek a fesztivál műsorába kerültek.

Bak Lajos, a Kecskemét Kulturális és Konferencia Központ igazgatója, a művészeti tanács titkára a város 8 millió forintos támogatását jó befektetésnek nevezte, mert egy 40 millió forint költségvetésű kulturális programsorozat jön létre a támogatóknak is köszönhetően. Beszámolt arról, hogy a fesztivál 19 napján, 15 helyszínen 31 nagyrendezvény várja a látogatókat.

A 30. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál jelképe egy játékkocka, melynek oldalain a művészeti ágak szimbólumai szerepelnek. A kocka elkészíthető a műsorfüzetből, így ezzel mindenki becsempészheti otthonába egy kicsit az idei fesztivált!

Egy olyan képzőművészeti kiállítással nyílik a programsorozat, melyet az idén 40 éves Kecskeméti Kulturális Központban rendeztek meg először. A város és a térség ifjú tehetségeinek seregszemléjén, a Kecskeméti Palettán óvodai, iskolai képzőművészeti alkotócsoportok munkái mutatkoznak be.  

A nyitókoncert érdekessége, hogy a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar ifjú tehetségek - Gerber Patrik Róbert, Kiss Lucia és Kökény Eszter - vendégszereplésével szólaltatja meg Rachmanyinov, Elgar, Bartók és Mozart egy-egy művét a Kodály Iskolában.

A Ciróka Bábszínház vendégelőadásokkal és a Bábszínházi Világnappal bebizonyítja, hogy Kecskeméten minden szecessziós házban lakik egy tündér, akik márciusban ellepik a várost és tavaszt csinálnak.

A gyerekek kézügyességére és fantáziájára is szükség lesz a fesztiválon. A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely segítségével „Állati jó nyomon\" járhatunk, azaz zománcozott lábnyomokat készíthetünk. A Szórakaténuszban Skatulyás Anyó bútorait alkothatjuk meg papírból és beindul a Manócska gyár is.... 

A gyerekek mellett nem feledkezhetünk meg az évfordulókról sem. 110 éve született József Attila és 90 éve Nagy László. A két költőnk előtt tiszteleg az a zenés irodalmi est, melyen a Kodály Iskola ifjú szólistái és kórusai közreműködnek. Vörösmarty Mihály születésének 215. évfordulójára emlékezve a Katona József Színházban állítják színpadra a Csongor és Tündét. 

Városunkban két kórus is születésnapot ünnepel 2015-ben. A Fesztiválkórus 10 éves, az Ars Nova Énekegyüttes 25. születésnapját ünnepli. Utóbbi nemcsak Kecskemét legrangosabb együttese, de nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik. 

A tánc idén sem maradhat ki a programból. A Kecskemét Táncegyüttes műsorában ugyanúgy, ahogy tavaly is, helyet kapnak a legkisebbek is. A Kislurkó csoporttól a Nagybetyárok csoportig mindenki bemutatkozik a műsoruk első felében. A második rész egy új műsor: a TüKÖRkép, melyben a felnőtté válás rögös útját táncolják el a Katona József Színházban. Az egyik legszebb Grimm-mesét dolgozta fel az ír sztepptánc Európa bajnokait felvonultató Coincidance Társulat, mely az ír és a modern tánc segítségével meséli el a 7 királylány történetét, akik egy éjjel rongyosra táncolják cipőiket...

Kiállítások is színesítik a programsorozatot. A Cifrapalotában a VII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét, a Kerámia Studioban Kecskeméti Sándor Munkácsy-díjas keramikus és szobrászművész alkotásait, a Bozsó Gyűjteményben Aba-Novák Vilmos festményeit és a kortárs képzőművészek Auschwitz ihlette alkotásait tekinthetik meg. 

A Bács-Kiskun Megyei Könyvtár Friss tinta címmel irodalmi játékokat szervez és a Sajtkukacz Zenekar koncertjére várja a kecskeméti gyerekeket.

A 9. Kecskemét Fringe-en immár hagyományosan fiatal alkotóművészek mutatkoznak be a közönségnek.

A jazzkedvelőknek idén is lesz Bohém Fesztivál, a világzenét kedvelőknek pedig Világzenei Együttlét, ahol különböző stílusok és népcsoportok zenei elemei fonódnak össze.

A könnyedebb komolyzene kedvelői hallgassák meg a Sorrentói szerenádot, ahol az olasz slágerekkel  a „dolce vita\" életérzést hozza el Kecskemétre az európai hírű Denis Biancucci és Domenico Menini.  Az Amadinda ütős együttes különleges hangszereivel és előadásával kápráztatja el a közönséget a fesztivál záró napján.

A teljesség igénye nélkül ajánljuk szíves figyelmükbe az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztivál összes programját. 

Információ, jegyvásárlás: 

Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ

6000 Kecskemét Deák Ferenc tér 1. 76/503-880, www.efmk.hu

A XXX. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál támogatói:

Kiemelt támogatók: Kecskemét Megyei Jogú Város, Nemzeti Kulturális Alap

Főtámogató: OTP Bank Nyrt.

Támogatók: Knorr-Bremse Kft., Bácsvíz Zrt., Termostar Kft., Autó-Univerzál Kft, Libri Könyvesbolt, Erman Kft., Phoenix-Mecano, Tetrabbit Kft.

 

(MTI / keol.hu)

(Forrás: KEOL)

Kövessen minket a Facebookon is!