Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 5. 22:55 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

Nincs víz Kecskeméten – az utóbbi évek legnagyobb vízellátási-zavara következett be

Nincs víz Kecskeméten – az utóbbi évek legnagyobb vízellátási-zavara következett be
Kecskemét - Az utóbbi évek legjelentősebb vízellátási zavara következett be, március 5-én, csütörtökön este. A probléma olyan nagy, hogy a hírportálunknak nyilatkozó Szigeti Tibor, a Bácsvíz Zrt. vezérigazgató helyettese azt mondta: „37 éve vagyok a cégnél, de ilyen nagy baj még nem történt.\"

- A II-es számú vízmű-telepen, a Juniperus faiskolával szemben, rekonstrukciós munkálatok folynak, és a pincében egy nagy átmérőjű, 600 mm-es cső eltört - mondta Szigeti Tibor. - Elöntötte a teljes gépház pincészetet, ezért ki kellett kapcsolnunk az áramot. Így a II-es számú vízmű-telep teljesen kiesett a szolgáltatásból. Ez 16 óra körül történt, és akkor a városban egy rövidebb vízhiány keletkezett, mire lokalizáltuk a problémát. Most viszont már az a gond, hogy a csúcsidőszakban az I-es számú vízmű-telep, az Izsáki úton nem bírja egyedül a város vízigényét kielégíteni. Ez ugyanis mintegy 1200 köbméter/óra, az I-es számú vízmű-telep pedig csak 700 köbméter/órát tud. Ezért várhatóan 22-23 óráig a csúcsidőszakban az emeletes házak felső szintjein, illetve a szatellit városrészekben, és Hetényegyházán, továbbá Ballószögön nem lesz víz, vagy csak nagyon alacsony nyomással. Jelenleg nagy erőkkel, a katasztrófavédelem segítségével, és a mi valamennyi mobilszivattyúnkkal szivattyúzzuk a II-es számú vízmű-telepen a pincét. Egyelőre még pontosan az elhárítás módját sem tudjuk megállapítani. Azt sem tudom jelenleg, hogy ez mennyi időt vesz majd igénybe. Amennyiben hegeszteni kell, akkor egész éjszaka fogunk dolgozni. Reményeim szerint a reggeli csúcsidőszakra helyreáll a normál szolgáltatás.

- Elképzelhető, hogy később már a jelenlegi kis víznyomás sem is lesz a lakásokban? Azaz nem lesz víz szolgáltatás?

- Ezt pontosan nem tudom prognosztizálni. Mint említettem a jelenlegi kapacitásunk 700 köbméter óránként, és a város vízigénye csúcsidőszakban 1200 köbméter. Harmadik-negyedik emeleteken talán van még víz, de a tízemeletesekben a felső szinteken már biztosan nincs.

- Ez valóban az utóbbi évek legnagyobb vízproblémája Kecskeméten?

- Olyannyira, hogy ilyen nagy problémára nem emlékszem a pályafutásom során. Nemcsak az a gond, hogy nagy átmérőjű cső törött el, hanem az is, hogy egy egész telep hosszabb időre kiesett a szolgáltatásból. Ilyen eddig még soha nem volt. A pincében elektromos kábelek vannak, az egész szint el van öntve, nem lehet üzembe helyezni a gépeket. Úgy kell elképzelni, hogy a pincében mintegy 3500 köbméter víz van, ami több mint a víztoronyban lévő mennyiség. Az egész víztorony leürült, amikor a csőtörés történt. Később valamennyit fel tudtunk nyomni, de amikor megkezdődött az esti csúcsfogyasztás, ez a mennyiség kevés lett.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közleménye: 

„A BÁCSVÍZ Zrt. II. számú vízmű telepén egy főnyomócső meghibásodott, ezért a településen nyomásingadozás van. A magasabb emeleti szinteken és a perem szolgáltatási kerületekben várhatóan 22-23 óráig nyomáscsökkenés illetve szolgáltatáskiesés várható. A BÁCSVÍZ Zrt. szakemberei azonnal megkezdték a hibás rész kijavítását. A kecskeméti hivatásos tűzoltók hat szivattyúval segítik a szakemberek munkáját.\"

(KEOL)

Kövessen minket a Facebookon is!