Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 7. 11:56 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

Új tanév a Harmadik Kor Egyetemén

Képgaléria
Új tanév a Harmadik Kor Egyetemén
Kecskemét - Megkezdődött a Harmadik Kor Egyetemének második évfolyama. Az ünnepélyes tanévnyitót péntek délelőtt tartották meg a Városháza dísztermében, ahol elhangzott: az élethosszig tartó tanulás a boldog időskor záloga lehet.

Több mint kétszáz hallgató kezdte meg pénteken a tanévet a Harmadik Kor Egyetemén. A város támogatásával a Pécsi Tudományegyetem Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központja szervezésében ugyanis folytatódik a tavaly útjára indult szabadegyetemi program nyugdíjasok számára.

Kecskemét elnyerte azt a címet, hogy idősbarát településsé nyilvánítottak bennünket. Én pedig azt gondolom, hogy ezt a címet nem csak elérni kellett, hanem gondozni és ápolni is. Ennek megfelelően különböző javaslatokat, koncepciókat dolgoztunk ki, hogyan tudunk az idős társadalmon, Kecskemét „nagy öregjeinek\" az életén jobbítani, hiszen az a bölcsességük, tapasztalatuk és világlátásuk, ami bennük felszaporodott a sok-sok év alatt, a mi életünkben nélkülözhetetlen\" - nyilatkozta a tanévnyitón a KTV-nek Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Dr. Szécsi Gábor a Pécsi Egyetem Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központjának igazgatója kiemelte: az időskori boldogság kulcsa az életen át tartó tanulás, illetve az a tudásvágy, ami elkísér bennünket az utolsó pillanatunkig. A Harmadik Kor Egyeteme pedig nem csak tudást kínál, hanem egy valódi közösséget is, ahol társakra, barátokra lelhetnek a résztvevők.

A második évfolyam hallgatói a tanév során ismét különböző tudományterületekkel ismerkedhetnek meg.

A Pécsi Tudományegyetem az első év sikere után örömmel indította el a második évfolyamot is. Dr. Nemeskéri Zsolt dékántól megtudtuk, ez a képzés nem csak széleskörű tudást, hanem egy különleges lehetőséget is tartogat a résztvevők számára.

„Vannak hasonló egyetemek Magyarországon, van Budapesten is hasonló kezdeményezés, de ami talán sajátos és egyedi ebben a kecskeméti Harmadik Kor Egyetemében, az az, hogy ezeket a tanulmányokat mi beszámítjuk az egyetemi képzésbe is. Tehát ha valaki innen jelentkezik egyetemi képzésre hozzánk, akkor az itt elvégzett tanulmányokért kreditet is kaphat\" - emelte ki Dr. Nemeskéri Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának dékánja.

Az ünnepélyes tanévnyitó után hivatalosan is elkezdődött a szemeszter az első két témakörrel. Mák Kornél alpolgármester előadásában a város idősügyi stratégiájának főbb szempontjairól beszélt, Dr. Bajusz Klára egyetemi docens pedig az időskori tanulásról tartott előadást a hallgatóknak.

(Szöveg: KTV / fotó: kecskemet.hu - Banczik Róbert)

(Forrás: KEOL)

Kövessen minket a Facebookon is!