Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 22. 19:45

Elvitték az izsáki Krisztus-keresztet - megújulva kerül vissza

Képgaléria
Elvitték az izsáki Krisztus-keresztet - megújulva kerül vissza
Vasárnaptól hűlt helye látható csupán annak a Krisztus-keresztnek, amely 1918 óta állt az Orgovány és Izsák közötti út mentén. Aggodalomra semmi ok! Nem lopás történt, hanem felújítás céljából elszállították az erősen leromlott állapotú szakrális emléket. A kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre Farkas P. József alapító-szervező vezetésével vállalta, hogy saját forrásból és helyi lakosok, vállalkozók anyagi támogatásával renoválja a felújítás nélkül biztos pusztulásra ítélt feszületet.

Immáron a nyolcvanadik Krisztus-kereszt megmentésére készül a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre. Amint korábban hírül adtuk, Farkas P. József, az egyesület alapítója, szervezője, egyben a keresztkör vezetője március 5-én helyszíni bejáráson tekintette meg az izsáki szakrális emléket.

A keresztet özv. Birkás Menyhértné és családja emeltette 1918-ban – ahogyan a talapzaton olvasható: „az Úr dicsőítésére és a hívők épülésére”. Közel száz esztendő viszontagságai azonban annyira megviselték, hogy felújítása mára elkerülhetetlenné vált. Ezt látván Farkas P. József elhatározta, hogy a Szent Ilona Keresztkörrel karöltve nagylelkű adományozók segítségével megmenti az út menti feszületet. Amint a helyszíni bejáráson elmondta, a Birkás család ma élő leszármazottai, valamint az Izsáki Római Katolikus Egyházközség plébánosa és vezető tanácsosa örömmel fogadták szándékukat, egyben rendelkezésükre bocsátották a műtárgyat. A helyreállítás összköltsége bruttó 635.000 Ft. A munkálatok elvégzésére Borsos István kőfaragót kérték fel, aki vállalta, hogy április végéig befejezi a felújítást. Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita szenteli fel az elkészült emlékhelyet, előreláthatólag májusban. 

T.N.

Fotók: Borsos István

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház