Május 4. szombat, Flórián, Mónika
Hírek, események 2015. március 26. 21:33

Miért fontos Boldog Özséb szentté avatása?

Miért fontos Boldog Özséb szentté avatása?
Azért, mert az általa alapított egyetlen magyar Pálos rend segítette a magyar nemzet felemelkedését, továbbá igazolja Magyarország történelmi nagyhatalmát és tisztázza a magyarok Újvilágban (Amerikában) betöltött szerepét is. A magyar pálos szerzetesek ismertek voltak a középkorban úgy a spanyol, mint portugál királyi udvarban, ezért magyar pálosokat hívtak Dél-Amerika belső részének felfedezéséhez és indiánok megtérítéséhez is.

A pálosok voltak az úttörők a városok alapításánál, sokfajta akadállyal dacolva, szembeszállva a vadon, s az ott élő ragadozó állatok veszélyével. A pálosok bírálták a hódítók, a katonák, az aranykeresők és kalandorok kapzsiságát és brutalitását. Minden erejüket, energiájukat az indiánok, az őslakók védelmére fordították. A magyar papok magas tudományos műveltségüknél fogva nemcsak misszionáriusok voltak, hanem egyetemi professzorok; geográfusok, csillagászok, botanikusok és másféle tudósok, kiknek munkája nyomán ma is virágzó egyetemek létesültek a térségben, birodalmi és országhatárok jöttek létre, vagyis munkásságuk jegyeit évszázadokra kiható módon ott hagyták Latin-Amerika szinte minden országában. A két kontinenst, Európát és Amerikát összekötő közös szentünk Boldog Özséb atya. Kinek szellemiségét az elmúlt 700 esztendőben folyamatosan erősödni látjuk, hiszen mindannyian tudjuk, Özséb atya szellemi hagyatéka nyomán jön létre a 20 millió magyar összetartozásának érzése, akik e nagyvilágban élve imákkal erősítik Őt.

A magyar Pálos rend oktatási és irodalmi életének története című könyv kiadásához támogatókat keres a Bakk Endre Kanonok Alapítvány, valamint a könyv szerzői, Bakk István és Bakk Erzsébet.

Bakk Endre Kanonok Alapítvány

OTP Bank: 11742173-20164722

Támogatásukat köszönjük!

Kövessen minket a Facebookon is!