Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 31. 21:30

Kékkeresztesek tettek bizonyságot a Piárban

Képgaléria
Kékkeresztesek tettek bizonyságot a Piárban
A Kecskeméti Kékkereszt Csoport önkéntesei két rendhagyó tanórán szembesítették az alkoholizmus következményeivel a Piarista Gimnázium 10.a osztályos tanulóit kedden délelőtt.

Vargáné dr. Dobos Judit, a Magyar Kékkereszt Egyesület iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó csoportjának vezetője előadásában hangsúlyozta: az alkoholizmus betegség, amely rendszeres túlzott szeszesital-fogyasztás következtében fokozatosan alakul ki. Függőségről akkor beszélhetünk, ha napi szükségletté válik az italozás. Ilyen esetekben az egyén nem ura többé önmagának, életéből eltűnik a racionalitás. Családjától, barátaitól eltávolodik, munkáját elhanyagolja, senkire sem hallgat, segítséget nem fogad el. Egyetlen életcélja marad: hozzájutni a szükséges alkoholmennyiséghez. Végső következményként teljes testi-lelki leépüléssel, elmagányosodással, nélkülözéssel, sőt akár hajléktalansággal is számolni kell. Van segítség, vissza lehet fordulni a helytelen útról, de akarat nélkül nem megy. Ennek hiányában minden segítő szándék hasztalan – emelte ki a csoportvezető. Előadása végén egy kérdéssorozat megválaszolásával minden tanuló egyénileg „tesztelhette” a témával kapcsolatos ismereteit.

Egy rövidfilm megtekintetését követően olyan alkoholbetegek kaptak szót, akik már évek óta nem fogyasztanak szeszesitalt. Elmondták, hogy csodába illő gyógyulásukat hitük szerint Jézus Krisztusnak köszönhetik. Korábban mindenféle más gyógymóddal próbálkoztak, de egyik sem vezetett eredményre. Krisztus szabadításával egész életük megváltozott. Egyikük visszakapta családját. Unokái már nem rossz példát látnak benne, hanem örülnek, ha vele lehetnek. Kollégái megbecsülését is visszanyerte, másként tekintenek rá. Szabadulása óta egy „négyküllős kerék” határozza meg mindennapjait. A küllők pedig: Isten Igéje, imádság, közösség, szolgálat. – Engem álmomban Jézus ébresztett fel egy reggel a dömösi alkohológiai szakintézetben – mondta a másik bizonyságtevő, aki italozás miatt hajdanán hajléktalan sorsra jutott. Ma már egy csodaszép belvárosi lakásban él, és egy kedves lelki társat is kapott az Úrtól. Idén jelenik meg ötödik verseskötete, melynek címe: Szereteted által ég a gyertya fénye.

T.N.

Kövessen minket a Facebookon is!