Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. április 2. 14:02

Áprilisban is összeült a „Hajléktalanokért” Szakmai Műhely

Képgaléria
Áprilisban is összeült a „Hajléktalanokért” Szakmai Műhely
Megtartották szokásos havi értekezletüket a hajléktalan-ellátásban résztvevő kecskeméti szervezetek, intézmények képviselői szerdán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házában. Az eseményen a Karol Wojtyla Barátság Központ is képviseltette magát.

A megbeszélésen szóba került, hogy minden törvényi szigorítás ellenére megállíthatatlanul növekszik az úgynevezett dizájnerdrogokat fogyasztók száma hazánkban. A megjelent szakemberek szerint a tendencia leginkább azzal magyarázható, hogy e drogfajtához rendkívül könnyű hozzájutni. Szinte mindenki számára elérhető (500-1000 Ft/adag) áron kaphatók, és mára az is elmondható, hogy nem csak szórakozóhelyeken, de oktatási intézményekben is hozzáférhetővé váltak drogdílerek által megbízott tanulókon keresztül. Megállapították: a szakma még nem talált megoldást a problémára, csak kullognak az események után.

Hodánics Tamás református lelkipásztor bemutatta a Kecskeméti Kékkereszt Csoportot, amely a Magyar Kékkereszt Egyesület iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó közössége. Az egyesület dömösi alkohológiai szakintézetében református lelkészek közreműködésével keresztény hitben megismertetik az alkoholbetegekkel Isten szabadító erejét. A háromhetes gyógyító kurzusokat követően országszerte mintegy 48 helyi utógondozó csoport várja az immár szabadult, absztinens alkoholbetegeket – így Kecskeméten is.

Ezt követően a résztvevők beszámoltak a március 25-én Szegeden megtartott Ágazati Konferencia munkájáról. A rendezvény vendége volt Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Az összefoglalóban elhangzott: az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem szeretné teljesen „felforgatni” a kialakult szociális rendszert, de kisebb „finomhangolások\" várhatók. A civil és egyházi intézményfenntartók változatlan formában fennmaradhatnak. Nem lesznek elvonások, de több forrást sem kap az ágazat. A segélyezési rendszer átalakult. A minisztérium elfogadja, hogy bizonyos szintű támogatást (ez a segély legújabb elnevezése) mindenki számára biztosítani kell. (Jelenleg különböző jogcímeken összesen max. 28.500 Ft/hónap támogatásra tarthatnak igényt azok a jövedelemmel nem rendelkező állampolgárok, akik elhelyezkedésük érdekében együttműködnek a lakóhelyük szerint illetékes munkaügyi központokkal.) Az átmeneti ellátás tényleg átmeneti lesz. Egy ellátott kizárólag a törvényben meghatározott ideig részesülhet ellátásban. Megszüntetnek minden joghézagot. A hajléktalanszállókat nem lehet \"munkásszállóként\" igénybe venni. A vidéki munkavállalók egy része nem rendelkezik elegendő jövedelemmel az albérleti költségek fedezéséhez, ezért ilyen esetekben előfordulhat, hogy egyes munkavállalók - albérlet helyett - hajléktalanszállókon húzzák meg magukat, ahol a piacinál jóval kedvezőbb áron kapnak teljes ellátást. Ennek gátat kíván vetni a minisztérium.

A következő Szakmai Műhely várható időpontja: április 29. Helyszíne: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza (Kecskemét, Hoffmann János u. 11)

T.N.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház