Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. április 8. 15:23

“Add Friend”- Gyűlölködés helyett-Elindult az online gyűlölködés elleni edukációs kampány

Képgaléria
“Add Friend”- Gyűlölködés helyett-Elindult az online gyűlölködés elleni edukációs kampány
2015. április 8-án a Disney Csatorna és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – a magyarországi Safer Internet Program (SIP) konzorciumának vezetője - elindította az országos Add Friend kampányt, melynek célja, hogy felhívja a gyerekek és a fiatalok figyelmét a gyűlölködés negatív következményeire és bátorítsa őket a nem megfelelő online viselkedés határozott elutasítására.

A kampány a fiatalok által az interneten tapasztalt nagyon komoly problémára, a gyűlölködésre (cyberbullying) reflektál. Az üzenet a gyűlölködés elszenvedőinek, a szemtanúknak, illetve a gyűlölködőknek egyaránt szól.” – mondta Horváth Vanda, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat sajtófőnöke az Add Friend kampányról. „Tapasztalataink szerint a szülők nem figyelnek eléggéa virtuális világbanzajló eseményekre. Meg vannak győződve arról, hogy az internetezésre használteszközök kikapcsolásával az összes negatív online tapasztalat is kizárható, és így a gyerekek nem érintettek érzelmileg, ám ez nyilvánvalóan nem igaz. Az online zaklatásnak komoly lelki következményei lehetnek, és negatívan befolyásolhatja az iskolai teljesítményt és a szociális kapcsolatokat is. A gyerekeknek nagyon óvatosnak kell lenniük online környezetben, és megfelelően fel kell dolgozniuk az összes negatív érzelmet. A fiatalokban tudatosítani kell, hogy mindenkinek egy emberként kell elutasítania a gyűlölködést, illetve segíteni kell az online zaklatás áldozataivá vált gyerekeket és a környezetükben lévő szülőket, tanárokat és idősebb testvéreket.” – tette hozzá.

Az Add Friend kampány központi eleme egy reklámfilm, amely 2015. április 8-tól a Disney Csatornán és az interneten látható. A videospot két fiatalról szól, akik egy castingon vesznek részt, és nem tudják, hogy a nekik írt dialógus valójában egy korábbi online beszélgetésükön alapul.  A videót az addfriend.disney.huhonlap egészíti ki, ahol a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek egyaránt hasznos információkat olvashatnak a kampányról, az online gyűlölködés problémaköréről és annak kezelési módjairól.

A kampány fontos részét képezik továbbá azok az iskolai előadások, melyek során a gyerekek a többi internethasználóval szemben tanúsítandó helyes viselkedésről tanulhatnak. A kampányt egy verseny is kíséri: arra buzdítják a fiatalokat, hogy írjanak dalszöveget arról, hogyan kell felelősen viselkedni online környezetben. A fődíjas dalszöveget egy népszerű hazai előadó zenésíti meg. A verseny részletei szintén az Add Friend honlapján (addfriend.disney.hu/verseny) olvashatóak.

Az online gyűlölködés egyre több fiatal internethasználót érint.Az anonimitás miatt az interneten könnyebben kerül sor zaklatásra, mint valós körülmények között. Az Európai Bizottság 2014-es EUROBAROMETER kutatása[1] szerint a magyarok több mint fele nem tartja fontosnak, hogy az online zaklatásról beszélgessen a gyermekével. A gyerekek negatív online élményei egyre hangsúlyosabban jelennek meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány segélyvonalának hívásai között is: tavaly közel 600 internettel kapcsolatos hívásuk volt, a legjellemzőbb témák az online ismerkedés (közel 200) és a cyberbullying voltak (több mint 100).

A gyűlölködés és az internetes gyűlölködés fogalomkörébe elsősorban azok a kijelentések sorolhatóak, melyek agresszív tartalmúak, de nincs mögöttük indok vagy ideológiai háttér.  A szakértők véleménye szerint a gyűlölködés jelensége nem az internet természetéből fakad, hiszen a fiatalok offline környezetben, főleg otthon tanulnak meg kommunikálni.

Az internetes felhasználók nem védtelenek az agresszív, vulgáris és sértő tartalmakkal szemben; az Add Friend kampány mellett számos lehetőség áll a rendelkezésükre, hogy tegyenek az online gyűlölködés ellen. A legtöbb portál lehetőséget kínál a zaklatások közvetlen bejelentésére a komment szekcióban, vagy az adminisztrátoroknak küldött e-mailen keresztül. Az internetes beszélgetések minőségét az összes résztvevő befolyásolja, még a kívülálló megfigyelők reakciói is. Bizonyos esetekben a gyűlölködő kommentek a rendőrségnek is jelenthetőek. A sértő online kommentek a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősíthetőek (például becsületsértés vagy gyűlöletbeszéd), de sajnos az ilyen büntetésre még csak kevés precedens létezik. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakértői a 116-111 éjjel-nappal ingyen hívható telefonszámon állnak az online gyűlölködést átélő vagy egyéb problémával küzdő fiatalok rendelkezésére.

Az Add Friend kampánnyal kapcsolatos további részletekért kérjük, látogasson el az addfriend.disney.hu weboldalra!

Kövessen minket a Facebookon is!