Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. május 7. 22:43

A kunszállási Polyák Borászat Ottonel muskotálya lett Kecskemét Város Bora 2015-ben

Képgaléria
A kunszállási Polyák Borászat Ottonel muskotálya lett Kecskemét Város Bora 2015-ben
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Állomását, valamint a helyi borászokat képviselő szakmai zsűri, továbbá Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselőiből álló társadalmi zsűri megválasztotta Kecskemét Város Borát 2015. évre. A versenyt a Mathiász János Borrend szervezte, melyet Katonatelepen, a kutatóintézet telephelyén bonyolítottak le április 28-án. A zsűri tagjai saját ízlésük alapján választották ki a „középdöntőbe” jutott borokat. A döntőben újabb hármas összehasonlítás következett, ezután szavazták meg Kecskemét Város Borát. Az eredményt Szili Gábor borász, a verseny levezető elnöke ismertette május 7-én, a Városházán megtartott záró ünnepségen.

Az „előszűrőt” jelentő Kecskemét Város és Környéke Termelői Borversenyére 21-en neveztek: 15 egyéni termelő, 4 borászat és 2 intézmény – összesen 62 mintával: 38 fehér, 9 rozé, 3 kadarka, 12 vörös. A Kecskemét Város Bora címért 5 környékbeli bortermelő „szállt ringbe” az alábbi tételekben és fajtacsoportokban: 2 kövidinka, 2 rajnai, 3 fehér vegyes, 1 rozé, 2 kadarka, 2 vörös – összesen 13 minta.

Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend elnök-nagymestere köszöntőjét követően Gaál József alpolgármester nyitotta meg a városházi ünnepséget. Szili Gábor szakmai összefoglalója után került sor a díjak átadására. Kecskemét Város Bora kitüntető címet 2015-ben a kunszállási Polyák Borászat tavalyi évjáratú Ottonel muskotálya nyerte el. Kecskemét Város és Környéke Termelői Borversenyének aranyérmese is ugyanez a bor lett. Az erről szóló okleveleket Gulyás Gyula, a pincészet borásza vette át Gaál József alpolgármestertől. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának nagydíját a Gedeon Birtok érdemelte ki. A Mathiász János Borrend különdíját a Dimenzió Borászat kapta, melyet Kovácsné Drabant Katalin ügyvezető vett át Kocsis Pál elnök-nagymestertől. A Mathiász János Hegyközség különdíjára a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet találták érdemesnek. 

- Mi vezetett a sikerhez? – kérdeztük Gulyás Gyulát. - Említhetjük a tulajdonost, az évjáratot, a szakmai tudást... – válaszolta a borász. - Az évjárat tavaly nem volt túl kedvező. Csupán annyiban volt szerencsénk, hogy az időjárás a korai fajtákat nem viselte meg annyira. Ennek köszönhetően az Ottonel Muskotályból ilyen szép szárazbort tudtunk előállítani. Mindemellett a szőlőterület állapota és nagysága… Polyák Mátyás úr, a tulajdonos 18 hektárt telepített Kunszálláson. 2012-ben fordult termőre nyolc fő fajtával: Pinot Noir, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Királyleányka és Olaszrizling. A mezőgazdaság szeretete, az odafigyelés, a precizitás... Mindez együttesen eredményezhette a sikerünket. Mi itt az Alföldön könnyű, reduktív rozé és fehérborokat készítünk. Mindent támogatást megkapunk ahhoz, hogy borászként olyan üzemben és úgy dolgozhassunk, ahogyan tőlünk elvárható. Ez a tulajdonosnak köszönhető.

Varga Árpád, a Gedeon Birtok tulajdonosa így értékelte Kecskemét Önkormányzatának nagydíját: - Régóta folyamatosan jó minőségű termékeket teszünk az asztalra.  A szorgalmas munka gyümölcsét nevesítették ezzel a díjjal. Minden pincészetnek megvan a maga ízvilága. Nem feltétlenül jobb vagy rosszabb egyik a másikénál. Mindenki legjobb tudása szerint teszi a dolgát. Nekünk is van egyfajta egyediségünk. Úgy látszik, sikerült eltalálnunk a közönség ízlését. Szívesen fogyasztják a borainkat. Ezért kaphattuk az elismerést. 

- 2007 óta prosperál Kecskeméten a Dimenzió Borászat, ekkor alakultunk. Nagyon modern technológiával dolgozunk, 21. századi technológia áll mögöttünk. Túlnyomó többségben reduktív borokat készítünk. Az a szakmai tudás segíti munkánkat, melyet a Corvinus Egyetemen és a kutatóintézetben szereztünk. A termő táj, ahol élünk és termelünk, kiváló adottságokkal rendelkezik. Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. Ez természetesen boraink íz- és zamatvilágán is érződik – mondta a Mathiász János Borrend különdíja kapcsán Kovácsné Drabant Katalin, a Dimenzió Borászat ügyvezetője. - Mi másféle borokat készítünk, másképp gondolkodunk a borról, mint sok esetben nagyüzemi versenytársaink. Más a filozófiánk. Kézműves borászat vagyunk, ezért minden palackot legalább egyszer a kezünkbe veszünk. Nagy szeretettel ápoljuk, gondozzuk a borainkat. Úgy érezzük, ezt a vásárlók is értékelik.

T.N.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház