Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. május 15. 08:21

NEM KÖNNYŰ ÁLLÁST TALÁLNIUK A FOGYATÉKKAL ÉLŐKNEK

Megváltozott munkaképességű embereknek szervezett állásbörzét ma Kaposváron a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete. Mint elhangzott: minden lehetőség nagyon fontos a lehetséges munkaadókkal történő találkozásra, hiszen ezek az emberek a munkaerő-piacon egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben.

Sótonyi Tiborné, a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének igazgatója elmondta: a „Foglalkoztatást segítő rehabilitációs szolgáltatási rendszer kialakítása Somogyban” című - 54 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt keretében valósulhatott meg a rendezvény. A 2013 szeptemberében kezdődött program fő célja, hogy a megyében élő megváltozott munkaképességű emberek számára lehetőséget biztosítson munkáltatókkal, állásközvetítőkkel, valamint jogi, rehabilitációs, pályaorientációs tanácsadókkal egy helyen történő személyes találkozásra, szabad munkahelyek, foglalkozások megismerésére, esetlegesen közvetítésére.

-                    Ennek a projektnek része a mai állásbörze is, amelyet azért szerveztünk, hogy találkozási lehetőséget biztosítsunk a munkavállalók és munkaadók számára – hangsúlyozta dr. Sótonyi Tiborné. - A megváltozott munkaképességű embereka munkaerő-piacon nincsenek könnyű helyzetben. Körükben sok az alacsony iskolai végzettségű személy és a hosszú inaktivitásban eltöltött idő is rontja elhelyezkedési esélyeiket. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy kellő odafigyeléssel, megfelelő tanácsadási szolgáltatásokkal ösztönözhetőek az újbóli munkavégzésre. Elhelyezkedésük után viszont nagyon megbecsülik munkahelyüket, lojálisak munkáltatójuk iránt és megmaradt képességeikhez viszonyítva jó munkát végeznek. Egy részüknél amár említett alacsony iskolai végzettség nagyrészt behatárolja azon munkahelyek felajánlhatóságát, ahol felvételt nyernek a megváltozott munkaképességű munkavállalók. Ilyenek lehetnek: betanított munka, könnyű fizikai munka, portás, iratszortírozó, dokumentátor, adatrögzítő, adminisztrátor.

A projekt eddigi eredményeiről szólva Sótonyi Tiborné elmondta: 490 ügyfelet regisztráltak, közülük 45-öt sikerült munkába helyezni. Többségük már több mint három hónapja dolgozik új munkahelyén. Emellett folyamatosan keresik a megváltozott munkaképességű álláskeresők számára nyitott munkaköröket és az együttműködést olyan szervezetekkel, amelyek segíteni tudják e célok elérését. Eddig 19 szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást.

Kövessen minket a Facebookon is!