Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 1. 18:22

Gázbojlerek, vízmelegítős fürdőkádak, toalettek a múlt század első feléből

Képgaléria
Gázbojlerek, vízmelegítős fürdőkádak, toalettek a múlt század első feléből
Nyolcvan-száz évvel ezelőtt készült épületgépészeti berendezések és korabeli háztartási tartós fogyasztási cikkek időszaki tárlata nyílt meg hétfőn délelőtt a Gépész Holdinghoz tartozó Plan Zrt. kecskeméti áruházában. Egyebek mellett öntöttvas kályhákat, vízmelegítővel ellátott kádakat és bojlereket, mosógépet, centrifugát, jégszekrényt, sőt még egy kb. százhúsz éves angolvécét is láthatnak az érdeklődők a Kurucz körút 28. alatt. A nyitvatartási renddel párhuzamosan naponta 7 és 17 óra között minden érdeklődőt szeretettel várnak, a Múzeumok Éjszakáján (június 20-án) tárlatvezetést is biztosítanak.

A június 30-ig látható kiállítást Slonszki Attila, a Plan Zrt. ügyvezető igazgatója nyitotta meg, majd Kovács Ferenc, az Ép-Gépész Holding Kft. tulajdonosa mondott köszöntőt. A látogatókat a megnyitó napján Dr. Chappon Miklós, Feszt Ferenc Árpád és Sircz János kurátorok vezették végig a tárlaton.

   - Ez az első ilyen jellegű kiállítás Kecskeméten, azonban a gyűjtőmunka nyolc évvel ezelőtt indult – kezdte az esemény bemutatását Slonszki Attila, a Plan Zrt. ügyvezető igazgatója. - Egyelőre vitrineket tudunk megtölteni kisebb tárgyakkal, de nagyobb kiállítási darabokból is van már néhány. Például egy öntöttvas kályha – két méternél is magasabb. Érdemes megnézni, gyönyörű… Szeretnénk, ha gyarapodna a jelenlegi gyűjtemény, hogy valódi múzeum jöhessen létre nálunk – vázolta a terveket az ügyvezető igazgató. - Jelenleg „csupán” egy kiállítást tudtunk megnyitni. Ennek oroszlánrészét, a nagyobb, mutatósabb, különlegesebb tárgyak legjavát a budapesti Épületgépészeti Múzeumtól kaptuk kölcsön. Úgy gondoljuk, hogy a kiállítás mindenképpen indukálni fog egyfajta felajánlói kedvet, hogy később hasonló tárgyakat tudjunk bemutatni az ide tervezett múzeumban. Az elmúlt két héten a kiállítási előkészületek közepette is érkeztek újabb tárgyak – ezeknek nagyon örülünk. Mindenképpen van figyelemfelhívás ebben, és az érdeklődő közönségnek is szeretnénk adni. A szakmát kedvelő kollégák, üzleti partnereink, vásárlóink, akik naponta meglátogatják áruházunkat, egyben megcsodálhatják az egyes kiállítási darabokat, mert ezek között nem egy kuriózumnak számít – mondta Slonszki Attila.

   - A régi készülékeket jóval hosszabb időre, akár 40-50 évre tervezték. Abban az időben – 80-100 évvel ezelőtt – a fogyasztás, az energiafelhasználás hatékonysága másodlagos szempont volt. Természetesen törekedtek arra, hogy az akkori műszaki színvonalon a lehető legtöbbet hozzák ki, de egy termék minőségét elsősorban annak tartóssága határozta meg – mutatta be a régi korok gyártási kultúráját az ügyvezető.  - A mai készülékek jóval kevesebb energiát fogyasztanak az itt kiállított berendezéseknél, és teljesítményben is sokkal többet nyújtanak. Ennél fogva viszont elkerülhetetlenül kisebb az élettartamuk. Másról szól tehát a mai fogyasztói társadalom – állapította meg Slonszki Attila.

A Gépész Holding Csoportról:

Egészen 1982-ig kell visszamenni az időben, amikor a Gépész cégcsoport legrégebbi tagcége a Plan Zrt. megalakult Kecskeméten. 1984-et írtunk, amikor a Gravitáció Kft. Szombathelyen megkezdte működését. 1991-ben a társaság harmadik tagja a Szido Kft. is megnyitja kapuit Cegléden. A cégek, valamint tulajdonosaik az elkövetkező évek alatt markáns és ismert szereplőivé váltak a hazai épületgépész szakkereskedelmi piacnak! Gyorsan felismerték, hogy az erőforrások hatékony koncentrálásával további fejlődési lehetőségek, potenciálok nyílhatnak meg előttük. Így beszerzésük centralizálásához 2003-ban Kecskeméten megalapították a GéPéSZ Koordinátor Kft.-t, hogy minél versenyképesebbek legyenek az épületgépészeti piacon. Négy év pozitív beszerzési tapasztalat után a Gépész cégcsoport két tagja (Plan Zrt., Szido Kft.) elérkezettnek látta az időt, hogy egy új cégbe, holdingba vonja össze a kereskedelmi és marketing tevékenységét. 2007-ben alakult meg az Ép-GéPéSZ Holding Kft. Fejlődésük záloga abban rejlett, hogy a magasan képzett szakember gárda a szaküzletszám gyors növelésével párhuzamosan mind nagyobb és nagyobb szeletet hasított ki a víz-gáz-fűtés piac „tortájából\". 

Ma már országszerte 20 szakáruházukban 340 felkészült és szakmailag képzett kollégával várják vásárlóikat. Modern logisztikai központjaik, több mint 25 000 m2-es területen képesek befogadni, tárolni és hatékonyan mozgatni termékeiket, ezzel is biztosítva a gyors és rugalmas vevő kiszolgálást. Megalakulásuk óta fejlődésük töretlen és folyamatos, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően biztosítsák a vásárlóközönség minél gyorsabb, egyszerűbb kiszolgálását. Ezért vezették be az egységes Microsoft Axapta integrált vállalatirányítási rendszert, amely biztosítja a több mint 352 márka, 594 termékcsoport és a több mint 36000 cikket számláló cikk- és partnertörzs magas szintű kezelését, egyben átfogja a kereskedelem, a logisztika, a könyvelés, a gazdálkodás, a pénzügy, és munkaügy területét is.

A Gépész Holding napjainkban mérföldkőnek számít a magyar épületgépész piacon, hiszen mostanra Magyarország egyik legjelentősebb víz-gáz-fűtés vállalatcsoportjává nőtte ki magát. Nem utolsó sorban pedig manapság igazi kuriózumnak számít, hogy megalakulásától kezdve olyan beszerzési és értékesítési társulásként működik, amely 100%-ban magyar tulajdonosi körrel büszkélkedhet!

Kövessen minket a Facebookon is!