Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 15. 13:21

Egy est a (ferences) barátokkal – Múzeumok Éjszakája a Barátok templomában

Egy est a (ferences) barátokkal – Múzeumok Éjszakája a Barátok templomában
Porta Egyesület – Barátok temploma udvara, 6000 Kecskemét, Kossuth tér 5. Tel.: 76-505-041, www.portaegyesulet.hu, [email protected]

18:30 Ferences Akadémia – Kozicz János előadása a piaristák 300 évéről

300 év - 300 kép. Mozaikok a piaristák három évszázados kecskeméti múltjából (1714-1715)

Szűkebb és tágabb régiónkban a kecskeméti Piarista Gimnázium egyedülálló abban a tekintetben, hogy mindvégig fenntartó és arculatváltás nélkül ugyanolyan értékek mentén nevel, mint alapításának idején. A folyamatos, megszakítás nélküli három évszázados nevelő - oktató munka hihetetlenül gazdag pedagógiai hagyományt és kulturális örökséget hordoz.  E páratlan hagyatékba tekinthetnek be az  előadás látogatói.

 

19:30 „Ferences barátok Kecskeméten”: barangolás az egykori rendházban, orgona bemutató és régi ferences egyházi ruhák és kellékek tárlata

Az érdeklődők a kecskeméti ferencesek életébe nyerhetnek betekintést. A túra során bemutatjuk az egykori ferences miseruhákat, a templomot, a ferencesek temetkezési helyét és egykori lakrészüket. Újdonság lesz a túra során az orgona bemutatása egy rövid „hangversennyel” körítve.

 

20:30 Csángó magyar táncház a Jászok Együttessel

A Jászok Együttes 2009-es megalakulása óta arra törekszik, hogy a moldvai csángó tánczene révén az önfeledt szórakozás egy kulturált formáját nyújtsa a mai világban. Hiszik, hogy az ének- és tánctanítással, valamint közösségi játékokkal tarkított táncházaik a szabadidő hasznos eltöltésének és a közösségépítésnek is hatékony eszközei. Az Együttes tagjai más és más zenei világból érkeztek, a népzenétől kezdve, a klasszikus zenén át a könnyűzenéig. E sokszínűség alakítja sajátos arculatát. Az együttes által megvalósítandó cél a közösségépítés, a Jászok együttes célja a fiatalok népzenére, néptáncra való oktatása. Az együttes évek óta rendszeresen kap meghívást helyi, regionális és országos programokra – egyháziakra és világiakra egyaránt.

 

21:30 „Magyar táj, bugaci ecsettel - kiállítás a KEFAG Zrt. alkotótáborának festményeiből

A tárlatot Dr. Turai Gábor Kamill, esztéta nyitja meg. Az alkotások július végéig lesznek láthatók.

 

22:15 A Swing románc: H.A.N.G. Duó bemutatója

Ismert dalok jazz köntösben és saját zenék, melyekben az 1920-as évek swingjei a mai kor elektronikus zenéivel ötvöződnek.

 

23:15 Egy est a Barátok Együttessel

A három \"B\": Barátok együttes - Barátok temploma - jó Barátok. Ez mindent elmond a formációról. A név, a hely ahol alakult és tevékenykedik és a közösség, ami barátokká tesz. A fejlődés immár \"történelmi\" léptékű, az előd (Barátok Templomának Kórusa) 1994-s megalakulása óta eltelt idő ilyenné formazta a csapatot. A templomi szolgálat, esküvőkön való közreműködés és a Léleksimogató koncertsorozat meghatározza a működést. A koncertekre kibővül a nyolc fős szűkebb felállás és 12 fősre nő a Barátok együttes. Név szerint:

 

Jobbágy Zsanett

Boronkay Klára

Szegszárdy Veronika

Dratsay Dora

Keskeny Márk

Palotás Endre

Gulyás Krisztián

Takács András

Ábel István

Horváth Krisztián

Váradi \"Totyi\" Tibor

Gál Endre

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház