Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 17. 14:33

Meleg étel és nyári táborok a kecskeméti gyermekek számára

Képgaléria
Meleg étel és nyári táborok a kecskeméti gyermekek számára
Tegnap elkezdődött Kecskeméten a nyári gyermekétkeztetés. Ennek keretében augusztus 28-ig - tehát 53 napon keresztül – naponta 301 gyermek kaphat ingyenesen meleg ebédet. Az önkormányzat erre az évre 4.337.520 forint pályázati támogatást kapott az ingyenes nyári gyermekétkeztetés lebonyolítására.

A témában ma tartott sajtótájékoztatót Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki elmondta: az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága korábban közölte, hogy idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésének támogatására 3 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre. Így Magyarországon 141 ezer rászoruló gyermek részesülhet ingyenes étkezésben a nyári szünidő alatt. A felhívásra Kecskemét önkormányzata is benyújtotta a pályázatát.

A nyertes települési önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyermekeknek a napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet. Kecskeméten a Sodexo Magyarország Kft. közreműködésével 2015. június 16-tól augusztus 28-ig terjedő időszakban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermekek számára 53 munkanapon keresztül biztosítja az önkormányzat a napi egyszeri meleg étkezést a Hunyadi János Általános Iskola éttermében.

A 301 gyermek kiválasztása már korábban megtörtént, azok közül, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek és vállalják az étkezésben történő részvételt. A nyári szünet kezdetétől a végéig tehát minden hétköznap lehetőségük van a kiválasztott gyermekeknek az étkezés igénybevételére.

Országosan elmondható, hogy valamennyi jelentkező, összesen 1486 települési önkormányzat kap abból a hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, az ingyenes nyári gyermekétkeztetést segítő pályázatra különítettek el. A támogatási összeg nagysága az adott településen élő rászorulók számától, illetve attól függ, hogy hol, hány napon keresztül kapnak a nyáron ingyenesen ebédet a gyerekek. Az idei pályázaton részt vevő önkormányzatok száma mintegy 17 százalékkal volt magasabb a tavalyinál és 27 százalékkal a 2013. évinél.

A leghátrányosabb helyzetű települések önerő biztosítása nélkül pályázhattak támogatásra valamennyi rászoruló gyermek étkeztetéséhez. Kecskemét – gazdasági helyzeténél fogva – önerő biztosításával nyújtotta be pályázatát, összesen 301 gyermek nyári étkeztetésére.

Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta: az önkormányzat a nyári időszakban kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a gyermekek tartalmasan tölthessék el a szünidőt. A város tuajdonában lévő Parádfürdői Ifjúsági Táborban idén összesen 540 rászoruló gyermek táboroztatása történik. Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően 100 gyermek teljesen ingyenesen, 440 gyermek pedig 15 ezer forintos önköltségi áron nyaralhat. 

 

Fotók: Banczik Róbert

Kövessen minket a Facebookon is!