Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 18. 08:48

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!

Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.

Tudta Ön, hogy
• évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
• éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?

Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.

Az országos előadássorozat bajai állomásának kiemelt témái voltak a jogszerű foglalkoztatás valamint a foglalkoztatás legfontosabb munkavédelmi kérdései.

Vaskuti Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal hatósági referense előadásában elmondta, hogy „A hatékony munkaügyi ellenőrzés elengedhetetlen a munkavállalók szabályos foglalkoztatásához. A hatósági ellenőrzés célja azonban nem a bírságolás, hanem a változó jogszabályok betartatása, továbbá az érintettek informálása, tanácsadás nyújtása.”

Dr. Nagy Éva, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály osztályvezetője előadásában kiemelte, hogy „A munkaadók ellenőrzése mellett kiemelt feladat a munkaügyi tanácsadás. A hatósági ellenőrzések során az esetleges bírság nem cél, hanem a végső eszköz a hivatal kezében ahhoz, hogy a súlyos jogsértésekre, az egészséget közvetlenül fenyegető veszélyekre felhívja a figyelmet, kihangsúlyozva a jogkövető magatartás fontosságát.”

A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el. Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Kövessen minket a Facebookon is!