Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 23. 08:12

Otthonra találtak az elárvult dejtári gólyák!

Képgaléria
Otthonra találtak az elárvult dejtári gólyák!
2015. június 19-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársaink, önkénteseink és a Budapest Voices tagjainak segítségével „pótszülőkhöz” kerültek a Dejtáron elárvult gólyafiókák.

A fiókák története 2015. május 21-én kezdődött, amikor a Nógrád megyei Dejtáron egy bekamerázott gólyafészekhez hosszú időn át nem érkezett meg a hím madár. A webkamerák adását figyelemmel kísérők élő adásban láthatták, hogy valami baj van, és többen is értesítették az egyesületet, tegyenek valamit a tojó és a tojások érdekében. Az MME és a Bükki Nemzeti Park szakemberei még aznap a helyszínre siettek és meg is találták a sérült hímet, egy közeli kertben. Befogását követően azonnal állatorvosi segítségre szorult, mert hatalmas seb éktelenkedett a mellkasán. A seb kitisztítása után a madár a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került további ellátásra.

A hím biztonságba helyezése után a következő lépés a tojások mentése volt. A tojó ugyanis egyedül képtelen felnevelni a fiókákat, így a tojások a Börzsöny Alapítvány keltetőjébe kerültek. A nagy riadalom és sok aggódás után 2015. május 27-én a negyedik tojásból is egészséges fióka bújt elő Ezzel a dejtári gólyamentés újabb szakasza zárult le.

Időközben a Fővárosi Állat- és Növénykertből is folyamatosan érkeztek a jó hírek. Az öreg madár jobban lett, elkezdett önállóan enni. Ez jelentős előre lépés volt, egy olyan egyednél, amely annyira ki volt száradva a nagy vérveszteségtől, hogy infúzióra szorult. Az már bizonyosnak látszik, hogy ha a hím teljesen fel is gyógyul, az idén nem lesz képes fajtársaival elvonulni, hiszen mellizmaiban olyan sérülés keletkezett, amely akadályozza a repülésben, és amelynek regenerálódása hosszú időt vesz igénybe.

A gondos nevelésnek hála (fakanállal való kelepelés, napoztatás talicskával, vegyes étrend összeállítása) a fiókák is szépen gyarapodtak, és 4 hetes korukra adoptálhatóvá váltak. Az MME szakembereinek még nincs sok tapasztalata a fajon belüli adoptációban, de egy tavalyi eset – amikor Picurt és testvéreit sikeresen „örökbe fogadták” idegen gólya szülők, - bizakodásra adott okot. A Nógrád megyei Gólya Road Show alkalmával 2015. június 18-án két fiókát sikerült pótszülők fészkébe helyezni Szécsényben és Endrefalván. 2015. június 19-én pedig a másik két fióka is otthonra talált Mohorán és Ipolyvecén. A gólyamentésben az egyesület munkáját segítették a Budapest Voices tagjai, akik a 2015. június 12-ei koncertjükön a saját maguk készített termékek értékesítéséből befolyt összeget felajánlották az MME-nek. Az adomány fedezte az emelőkosaras jármű bérleti költségét, amivel a fiókákat a fészkekbe juttattuk. A kórus tagjai nem csak pénzadománnyal, hanem személyes jelenlétükkel is aktívan részt vettek a fiókamentésben, hiszen Gulyás Erika és Éry Dóri helyezte be a fiókát (Pehelyke, Csőrike) a pótszülők fészkébe.

Kövessen minket a Facebookon is!