Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 25. 08:51 | Szerző/forrás: Magyar Kurír

A Szuverén Máltai Lovagrend kampányt hirdetett a menekültekért

A Szuverén Máltai Lovagrend kampányt hirdetett a menekültekért
Június 20-a a menekültek világnapja. A Szuverén Máltai Lovagrend több más szervezettel együtt felhívja a figyelmet az egész világra kiterjedő probléma fontosságára – olvasható a lovagrend honlapján.

A menekültek világnapja alkalmából a Szuverén Máltai Lovagrend kampányt hirdetett azokban az országokban, amelyekben szervezetei jelen vannak. Közösségi hálóikon és más információs csatornáikon keresztül igyekeznek felhívni a média figyelmét a menekültek problémájára. A kampány célja, hogy érzékennyé tegye a közvéleményt a bolygónk egészét érintő tragédiára.

„A menekültek drámájának nem lesz vége az elkövetkező tíz évben. A falak és kerítések építése semmit nem használ. Emberek millióinak drámája, elkeseredett küzdelme láttán el kell kezdenünk azon gondolkodni, hogy kidolgozzuk a humanitárius segítség új módjait, a származási országokkal való együttműködés új formáit, amelyek figyelembe veszik azt is, hogy a jelenleg zajló háborúk aszimmetrikusak, és olyan felek vívják őket, amelyek nem egy-egy államot képviselnek” – jelentette ki Albrecht Boeselager, a Szuverén Máltai Lovagrend nagykancellárja.

Szíriában négy éve tart a háború, a fenyegető erőszak miatt jelenleg hatvan másodpercenként kénytelen elhagyni otthonát egy család. Az egész világot tekintve három másodpercenként egy ember veszíti el otthonát. Körülbelül 52 millió ember – a fele gyermek – menekül a természeti katasztrófák, háborúk és az éhínség elől: közülük 17 millió a más országba menekülő, 33 millió az országán belül menekülő, és körülbelül 1,5 millióan vannak azok, akik menedékjogot kérnek más országokban. 2014-ben a fejlett országokban 866 ezer ember kért menekültstátuszt, főként szíriai és iraki menekültek.

A Szuverén Máltai Lovagrend helyi partnerei segítségével mobil orvosi rendelőket működtet Szíriában, Damaszkusz és Aleppó menekülttáboraiban, és gyógyszereket oszt a rászorulóknak. Törökország és Szíria határán, Kilisben frontkórházat tartanak fenn a háborús sebesültek ellátására. Líbiában négy orvosi rendelőben kezelik a szíriai menekülteket, Irak északi részén, Erbílben pedig a Malteser International orvoscsoportjai segítik az Iszlám Állam elől menekülőket, akik közül sokan a keresztény és jazidi kisebbséghez tartoznak.

A lovagrend évtizedek óta működtet egészségügyi és szociális programokat Afrikában is. A dél-szudáni helyzet fokozódásával megsokszorozták erőfeszítéseiket, 2014-ben körülbelül tízezer menekültnek nyújtottak segítséget, és a szomszédos Ugandában is elsősegélyt nyújtanak a Dél-Szudánból menekülőknek.

Ázsiában évek óta segítik az üldözött rohingja kisebbséget, akik közül 2015 első hónapjaiban körülbelül 25 ezren kényszerültek arra, hogy elhagyják lakóhelyüket. A nepáli földrengést követően a Malteser International azonnal az országba küldte elsősegélynyújtó csapatait.

A Szuverén Máltai Lovagrend 120 országban van jelen több mint 80 ezer önkéntessel. Nemzetközi elsősegélynyújtó szervezete a Malteser International. A Szuverén Máltai Lovagrend diplomáciai kapcsolatot tart fenn több mint száz országgal. Az elsők között van, akik segítik a menekülteket származási országukban és azokban az országokban, ahol menekültstátuszért folyamodnak.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház